Kezdőoldal » Tudományok » Egyéb kérdések » Mi célt szolgál ez az épület?

Mi célt szolgál ez az épület?

Figyelt kérdés

[link] ,19.2973904,3a,75y,27.11h,89.78t/data=!3m6!1e1!3m4!1s009f6KgV7_IL2DWNeO1R7A!2e0!7i13312!8i6656

A fenti linken látható épület funkciójára vagyok kíváncsi.

Településszerkezeti terven egyszerűen csak "Transzformátorház"-ként van jelölve, viszont nem értem, hogy mit transzformál.

Üllő és Vecsés 132 kV-os főelosztó hálózaton csatlakozik a soroksári csomóponti alállomáshoz. Mindkét település rendelkezik 132/22 kV-os alállomással, ahonnan a 22 kV-os elosztóhálózat segítségével jut el az áram a 22/0,4 kV-os fogyasztói transzformátorokhoz.

Üllő alállomása 2000 és 2005 között létesült valamikor, Vecsésé 2012-ben. Az említett épület légifelvételek tanúsága szerint már 1979-ben ott állt.

Arra gondoltam, hogy a hiányzó harmadik becsatlakozásba az üllői alállomás létrejötte előtt egy köztes elosztói feszültségen (35 kV?) érkezhetett az áram egy azóta megszüntetett vonalon. Azonban a most is meglévőkön felüli vezetéknek sem a légifelvételeken, sem pedig fizikailag, bent hagyott oszlop formájában nincs nyoma, így viszont a múltbéli funkciójára sem tudok rájönni.

A StreetView 2014-es képein látszódik, hogy az egyik belé csatlakozó vezeték betonoszlopait nem sokkal a kép készítése előtt újakra cserélték, tehát az épületnek jelenleg is funkcióval kell bírnia, nem csupán azért tartják áram alatt, hogy így védekezzenek a lopás, rongálás ellen.

Tehát tudja-e valaki, hogy mi célt szolgál ez az épület?

Van még az országban máshol is ilyen?

2018. márc. 25. 09:20
1 2
 11/12 A kérdező kommentje:

Köszönöm a magyarázatot!

Nem mondom, hogy most már teljesen értem, de azért sokat tisztult a kép.

Lenne azonban egy másik kérdésem is:

Találtam ma a határban egy aktív kisfeszültségű vezetéket tartó kettétört fa villanyoszlopot. Ami az egészben az érdekes számomra, hogy az oszlopon van egy fém tábla, amibe 1936 van belelyukasztva. Először azt hittem, hogy valami sorszám lehet, de a körülötte lévő oszlopokon is ugyanez a szám van. Az lehetséges, hogy ez az oszlopok felállításának évszáma?

A vezeték egyébként külterületen halad és néhány tanyát lát el árammal. De az létezik, hogy 82 év alatt nem cserélték őket?

Az oszlopokon még rajta van a régi csupasz vezetékhez tartozó szigetelő is, de a vezeték már szigeteltre van cserélve.

2018. ápr. 4. 21:15
 12/12 anonim ***** válasza:
Hát, ezt ki tudja. :) A jelzés/számozás az helyi szokásoktól/viszonyoktól/kiskirályoktól függött, ahogy tapasztaltam. Ha van rajta régi fajta betongyám (ami így néz ki: [link] ), az is mond valamit a korról, bár azt még tán a hatvanasokban is alkalmazták. Gyámozatlan oszlop alighanem elrohadt volna ennyi idő alatt. " régi csupasz vezetékhez tartozó szigetelő" - bár meglévő oszlopokon átépíthették akár többször is, de régen az úgynevezett P tartókon ("hajlított vastartó") voltak szigetelők, és az akkori, háború előtti szigetelők úgy néztek ki, hogy a vezeték alatti szoknyájuk "leért", a szoknya alja volt a szigetelő alja - az utánuk jövő generációnál, ami a 60-asok végétől kezdve terjedt, meg a szoknya előbb véget ér, alul egy kisebb átmérőjű rész látszik. A régi valahogy karcsúbbnak tűnik, de ez csak a látszat.
2018. ápr. 19. 08:23
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!