Egy 400W-os nátrium díszvilágítási lámpa, (amely épület megvilágítására szolgál) milyen teljesítményű LED-es lámpával felel meg?
Arra gondolok, hogy például egy 400w-os nátrium lámpa, ugyanazt a fényt biztosítja mint egy 15W-os LED lámpa. Ez csak egy példa volt, viszont én szeretnék egy biztos számot.
Fontos, hogy ugyanolyan fényerősséget biztosítson, viszont kevesebb fogyasztással.
Egy mostani power LED 100-120 lm/W fényteljesítményt produkál.
Egy 400W-os HPS nátrium izzó fényereje 56500 lm
Ennek (csak az izzónak) az ára 7990 Ft
Lámpatest ára kb 22000 Ft.
Azonos fényerőhöz 470W-500W-os LED fényforrás kellene.
Egy ilyen lámpa ára 180000-210000 Ft!
A LED tehát többet fogyasztana és hatszor drágább lenne. Igaz (ideális esetben) tovább bírja.
Úgyhogy szerintem ezt gondold át!
A Nátrium lámpának különösen jó a hatásfoka, de ehhez nem szokás hasonlítani több ok miatt is. Egyik a láthatósági függvény, amin a szemünk egy erre a spektrumra legérzékenyebb tartományába esik az egész teljesítmény által létrehozott fényerő. (ott a szemünk több százszor érzékenyebb az általa leadott színspektrumra, amíg a vörösnél és a kéknél lassan lemegy a nulla felé a szem fényérzékenysége. Ha a többszázszoros hatásfokot összeveted a közel nullával akkor válik érthetővé az egésznek a lényege.
Ha Nátrium lámpával és azt fehérre kiegészítő fényforrásokkal akarnál kiegyensúlyozott fehér fényt előállítani, akkor a kiegészítő teljesítmény és hatásfok viszonyokon nagyon meglepődnél.
Tehát a Nártrium lámpára ne úgy gondolj, hogy kellemes lenne a színe, viszont jó a kontraszt mellette. Ezért használták egy időben (sok helyen használják ma is) igen nagy előszeretettel közút világításra.
A másik, hogy a LED általában a széles sávú fehérközeli világítás kiváltására való mert jóval hatékonyabb, más hasonló természetes spektrális eloszlású világító eszközökhöz képest.
Na-fényforrásokra jellemző kép találatok:
Ha a többszázszoros hatásfokot összeveted a közel nullával akkor válik érthetővé az egésznek a lényege.
Tehát több százszoros (de legalább több tízszeres) teljesítményű vörös és kék kiegészítő fényekkel lehetne fehérközeli fényt elérni.
Ne túlozzunk ennyire!
A szem érzékenységét látva azt lehet mondani, hogy az 555 nm hullámhosszon a legérzékenyebb. Ám az nem narancssárga mint a nátrium fény, hanem ZÖLD!
A narancssárga fényre fele olyan érzékeny. A kékre és a vörösre pedig ötöd annyira.
Emiatt számomra nem érthető hogy jött ki több százszoros kiegészítő teljesítmény igény. Ahogy a közel nulla hatásfok és a több százszoros hatásfok sem világos.
A vörösnek a mélyebb, infra közeli tartományát, amit szemmel még éppen látunk ha azt is figyelembe vesszük, ahhoz képest bizony még nagyobb különbség is van, mert ott már a nulla közelébe csökken a szem fényérzékenysége, amíg végül el nem tűnik és sötétnek nem látjuk a fény infrába csúszó tartományát. Ezt a szélét céloztam meg a spektrumnak alul és felül. Persze a vörösnek a sárga közeli szélénél már kisebb a különbség. Felül a kéknél is vannak még kéknek látott tartományok, ahol még tényleg nem több százszoros a különbség. Viszont ahol átmegy ibolyába, ott már egyre inkább a nullát közelíti, amire semmilyen hatalmas érték különbség sem túlzás. Lassan eltűnik, de még előtte látunk belőle valamennyi keveset. Nyilván érted amit mondok.
Persze nyilván a zöldeskék és az 555 nm-es sárgászöld között nincs ekkora különbség, de az ibolyáskék és az 555 nm-es sárgásvörös (ahol a legérzékenyebb a szemünk) aközött már nagyobb. Sőt a mélyvörös vagy az ibolyakékhez viszonyítva az 555 nm-es sárgászöld már hatalmas különbséget jelent. Szóval ez elég szubjektív, hogy mihez nézzük. Erre akartam utalni.
Tételezzük fel, hogy a fényforrások fényteljesítményét a látható spektrumban adják meg.
Szerintem így ésszerű.
végül is igaz, én meg a látható spektrum határa és a sárgászöld között mondtam a több százszoros értéket. :)
Aztán még utána pontosítottam, hogy
"... (de legalább több tízszeres) teljesítményű vörös és kék kiegészítő fényekkel lehetne fehérközeli fényt elérni."
Persze itt is attól függ a pontos érték, hogy az adott színként látható tartomány sárgászöldhöz közeli vagy távoli szélét nézzük, mert mint tudjuk abban is van látható fényerő érték különbség, a szemünk szín spektrum függő fény érzékelési jelleg görbéje miatt.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!