"Aki egyszer beengedi a sötétséget, sosem szabadul tőle. " Mit jelent ez pontosan? A sötétség a lelki sötétséget jelenti? Valaki írja meg legyen szives.
De van jelentése. Viszont mivel minden hasonlat csak a lényegben azonos azzal, amire példa, ezért a kákán csomót keresők megtalálhatják a különbséget is.
A dolog mély emberi tulajdonságok meglétére utal. Nevezetesen, hogy "tanulni" fáradságos, és ha a körülmények olyanok, akkor ezt sokan nem teszik, azaz a tömegben szaporodik a buták száma. Itt pedig jön egy másik (fizikai) törvény: ami erősebb, dominánsabb, az határozza meg a dolgokat. Ebbe behelyettesítve: ha a butaság közhely és közszemlélet lesz, akkor irtani fogja az okosságot. És az akár el is fogyhat. A "sosem" nem szó szerint értendő, hanem úgy, hogy "rendkívül nehéz, annyira, hogy tán nem is leszel képes akkora energiát beleölni".
A mondás nyersen fogalmazva: ha a butaságot engeded terjedni, bekövetkezhet, hogy legyőz és te sem lehetsz többé okos.
Van egy pszichológus, aki beengedi magába a lelki sötétséget, amit a másikból kap azáltal, hogy meghallgatja őt. Rájön az összefüggésekre, és kérdéseivel feloldja a sötétséget a másikban és magában is.
Na ilyen értelmezésben általad kákán csomót kereső vagyok, de az én értelmezésemben, ha konkretizálná az idézetet a megteremtője, akkor lehetne tovább beszélni róla.
Lelki sötétség - mit jelent számodra a lelki sötétség, amitől "nem szabadulsz meg soha"? Az én nézetemben a kérdés átfordítva: Mi az, amitől nem Akarsz megszabadulni soha?
Ezek az idézetek erőt adnak valakinek ahhoz, hogy meg se próbáljon kiutat keresni a sötétségből, amit magáénak tekinthet.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!