Kezdőoldal » Tudományok » Egyéb kérdések » Tudtok lényeges szingularitáss...

Tudtok lényeges szingularitással bíró függvényeket mondani?

Figyelt kérdés
Ha jól értem csak annyi a lényeg, hogy mind f, mind 1/f az adott pontban nem értelmezett. De én nem tudok ilyet most hirtelen...

2018. febr. 19. 22:27
1 2
 11/19 A kérdező kommentje:

Jó, akkor vegyük példának az f(x) = sin(1/x)/x függvényt.

Nem tudom, hogy közületek hányan nézték meg a függvényt reciprok-skálázású koordináta-rendszerben (talán matematikailag nem így kell megfogalmazni - javítsatok ki - de olyan koordináta-rendszerben, amiben mind x-tengely, mind y-tengely mentén y=1/x hozzárendelésű skálázást alkalmazunk).

Nos, én a Wolfram Mathematica jóvoltából megnéztem, és x=0-ban - ahogy az összes többi hasonló pontban - igencsak megszüntethető szingularitással bír a függvény.

De nem volt rossz próbálkozás a részetekről, majdnem zavarba jöttem - csak még sem. :-)

2018. febr. 20. 17:32
 12/19 A kérdező kommentje:

Sőt, bocsika, ha ezt nézitek, akkor egyáltalán nincs benne semmiféle szingularitás!:

Plot[Sin[1/x]/x, {x, -0.1, 0.1}, ScalingFunctions -> {"Reciprocal", None}]

Minden csak szemszög kérdése.

2018. febr. 20. 17:34
 13/19 anonim ***** válasza:
Erre mit lehet mondani? Nem, nem megszüntethető. Hihetetlen, hogy egyáltalán eszedbe jut ilyesmit rajzon megnézni.
2018. febr. 20. 18:10
 14/19 A kérdező kommentje:
Mi az, hogy nem?! Megnézted egyáltalán a függvényt a skálázott koordináta-rendszerben? A Napnál is világosabb, hogy az egy folytonos függvény, nincs benne szingularitás.
2018. febr. 20. 20:54
 15/19 anonim ***** válasza:

A függvény minden (valós) értéket felvesz a nullához tetszőlegesen közel. Nullában nincs határértéke. Akkor se lesz, ha szépeket rajzolgatsz programokkal, miközben magad se tudod, hogy mit csinálsz.

Többet nem válaszolok, mert nagyon nagy a pofád a picike agyadhoz.

2018. febr. 20. 21:04
 16/19 A kérdező kommentje:

Bocsánat, hogy ilyen a vérmérsékletem, és a kelleténél szókimondóbb vagyok.

De kérlek, segíts megválaszolni a kérdést: Milyenek a szingularitással bíró függvények?

Ha nem is miattam, de azok kedvéért válaszolj, akiket érdekel a kérdés.

2018. febr. 20. 21:29
 17/19 dq ***** válasza:
2018. febr. 20. 22:58
 18/19 A kérdező kommentje:

Köszönöm a linket, de már én is olvastam a wikipédiás cikket, másrészről, elég soványka ez is.

De azért vessünk rá egy pillantást: egy szem példát hoz fel, az is az exp(1/x) x=0-nál, nos, én ábrázoltam ezt is a Wolfram Mathematica jóvoltából reciprok-skálázású koordináta-rendszerben, és semmiféle "lényeges szingularitást" nem látok. Akit érdekel, annak itt van a parancs:

Plot[Exp[1/x], {x, -3, 3}, ScalingFunctions -> {"Reciprocal", None}]

Abban megegyezhetünk, hogy a szingularitás - legyen az lényeges vagy megszüntethető - a koordináta-rendszer skálázásától függ?

2018. febr. 20. 23:44
 19/19 dq ***** válasza:

> Abban megegyezhetünk, hogy a szingularitás - legyen az lényeges vagy megszüntethető - a koordináta-rendszer skálázásától függ?

A bevezető "mesés" rész után a wikipédia ad rá egy definíciót ("szingularitása, de nem megszüntethető és nem is pólus."), illetve egy alternatív, ekvivalens meghatározást.

Ezt jelenti a szó. Ezek szerint te valami másra szeretnél példát, nem lényeges szingularitásra?

2018. febr. 21. 00:08
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!