Tudtok lényeges szingularitással bíró függvényeket mondani?
Jó, akkor vegyük példának az f(x) = sin(1/x)/x függvényt.
Nem tudom, hogy közületek hányan nézték meg a függvényt reciprok-skálázású koordináta-rendszerben (talán matematikailag nem így kell megfogalmazni - javítsatok ki - de olyan koordináta-rendszerben, amiben mind x-tengely, mind y-tengely mentén y=1/x hozzárendelésű skálázást alkalmazunk).
Nos, én a Wolfram Mathematica jóvoltából megnéztem, és x=0-ban - ahogy az összes többi hasonló pontban - igencsak megszüntethető szingularitással bír a függvény.
De nem volt rossz próbálkozás a részetekről, majdnem zavarba jöttem - csak még sem. :-)
Sőt, bocsika, ha ezt nézitek, akkor egyáltalán nincs benne semmiféle szingularitás!:
Plot[Sin[1/x]/x, {x, -0.1, 0.1}, ScalingFunctions -> {"Reciprocal", None}]
Minden csak szemszög kérdése.
A függvény minden (valós) értéket felvesz a nullához tetszőlegesen közel. Nullában nincs határértéke. Akkor se lesz, ha szépeket rajzolgatsz programokkal, miközben magad se tudod, hogy mit csinálsz.
Többet nem válaszolok, mert nagyon nagy a pofád a picike agyadhoz.
Bocsánat, hogy ilyen a vérmérsékletem, és a kelleténél szókimondóbb vagyok.
De kérlek, segíts megválaszolni a kérdést: Milyenek a szingularitással bíró függvények?
Ha nem is miattam, de azok kedvéért válaszolj, akiket érdekel a kérdés.
Köszönöm a linket, de már én is olvastam a wikipédiás cikket, másrészről, elég soványka ez is.
De azért vessünk rá egy pillantást: egy szem példát hoz fel, az is az exp(1/x) x=0-nál, nos, én ábrázoltam ezt is a Wolfram Mathematica jóvoltából reciprok-skálázású koordináta-rendszerben, és semmiféle "lényeges szingularitást" nem látok. Akit érdekel, annak itt van a parancs:
Plot[Exp[1/x], {x, -3, 3}, ScalingFunctions -> {"Reciprocal", None}]
Abban megegyezhetünk, hogy a szingularitás - legyen az lényeges vagy megszüntethető - a koordináta-rendszer skálázásától függ?
> Abban megegyezhetünk, hogy a szingularitás - legyen az lényeges vagy megszüntethető - a koordináta-rendszer skálázásától függ?
A bevezető "mesés" rész után a wikipédia ad rá egy definíciót ("szingularitása, de nem megszüntethető és nem is pólus."), illetve egy alternatív, ekvivalens meghatározást.
Ezt jelenti a szó. Ezek szerint te valami másra szeretnél példát, nem lényeges szingularitásra?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!