Miért erőltetik az MI-t, ha nyílvánvalóan a vesztünkbe sorsunkba rohanunk?
Huhh gyerekek ezt még végigpontozni is fárasztó volt... but I do what I must.
Csak hogy reagáljak a fő kérdésre (nem olvastam sem a leírást sem kommenteket)
Nem kell komolyan venni mindent amit filmekben látsz.
Én sem olvastam végig a válaszokat, bocsi, sőt, szerintem a kérdező már csak poénból emeli ki havonta, de azért leírom:
A főkérdés valójában egy jól hangzó, de finoman szóval gyengén alátámasztott kijelentés. Elég jól látszik, hogy a kérdezőnk nem igazán van fogalma sem a gépi, sem az emberi intelligenciáról. Megnézett pár Hollywood-i agymenést, és máris arra jutott, hogy "előrelátható és törvényszerű" a hatalomátvétel. (Javaslom Asimov Én a Robot című novellagyűjteményét elolvasni, ami ugyancsak sci-fi, de mégis egy teljesen más szemszögből.)
Egyébként valóban okozhat problémát az emberéhez hasonló gépi intelligencia, csak teljesen máshogy. Például a sok ezer éves gazdasági alapok (ami az emberi munkára épül) újragondolásának szükségessége, hatalmi viszonyok átrendeződése, robotok katonai célú felhasználása, átprogramozhatósága, szóval csupa emberi tényező. Bármi problémát okoznak majd, azért csak mi leszünk a felelősek, és ilyen értelemben egyáltalán nem biztos, hogy eléggé felnőtt a civilizációnk ehhez a lépéshez.
Érdekes, hogy az embernek megvan a tudása, hogy felfogja hogy az MI egy idő után kiírtja a teremtőjét. Már tudósok is figyelmeztetnek erre sorban. Mindezek ellenére az ember a saját vesztébe rohan.
Tanulság : Hiába minden technikai, természettudományis ismeret, ha a spirituális bölcsesség hiányzik mit sem ér az egész !
"Evidens, ha megfelelő öntudatuk lesz,"
Na, ez a félmondat a kulcs. Ez a kérdés, hogy lesz-e valaha öntudatuk, mert az intelligencia és az öntudat nem ugyanaz. Előbbiből már van mesterséges, ez a gépi tanulás. Utóbbiról meg igazából gőzünk sincs, hogy micsoda, senki se tudja pontosan, és így azt se tudjuk, hogyan kéne megalkotni. Nézd meg a Westworld c. sorozatot, az tesz egy kísérletet erre. És figyeld meg, hogy ott se intelligenciáról beszélnek, hanem öntudatról!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!