Anyagvizsgálat házilag súly ráejtéssel? Működhet?
Egy fém csőről szeretném megtudni mekkora a szakítószilárdsága. Levágok belőle egy 2 centis darabot, fogok egy 1 méteres rudat, az aljára rögzítem a csövet, a tetejére pedig súlyt. Kiszámolom a súly leérkezési sebességét, és az adott anyag teherbírását. Ha horpad az anyag, akkor tudni fogom mennyit bír. Vagy egy még jobb módszer: egyszerűen befogom satuba, teszek rá 1 méteres rudat, és annak a végére pakolom a súlyokat. Ez biztosabb, nem?
Na elméletben már nagyon tudom hogy kéne, csak a képletekről, meg a számolásokról halvány gőzöm sincs :D
Nem várom el, hogy számoljatok ki mindent helyettem, de ha esetleg egy oldalt linkelnétek, vagy néhány alapképletet leírnátok, azért nagyon hálás lennék :)
Az általad leirt technikával nem szakitósziládrságot mérsz hanem keménységet, szóval ha neked a szakitószilárdsága kell, akkor gondold át mégegyszer a dolgokat.
Ha elég neked a keménysége is, akkor talán a Brinell-féle mérés az ami házilag is kivitelezhető: [link]
Valamit félrenéztél. Ezzel nem a keménységet mérem. Nem is hegyes súlyt ejtenék rá.
Józan paraszti ésszel: melyik bírja tovább a nyomást egy satuban? Egy tömör, de gyenge minőségű acél, vagy egy ugyanilyen átmérőjűs és hosszúságú cro-mo acél, aminek a falvastagsága az átmérő tizede?
Lehet ez nem szakítószilárdság, akkor viszont mi,
Szakítószilárdság méréshez az anyag mindkét végét erősen befogják és húzzák szét. Szép lassan nincs semmilyen ejtés vagy hajlítás.
"Valamit félrenéztél." Vagy inkább te néztél be valamit, és 1-esnek a kérdésre jó a válasza.
https://www.youtube.com/watch?v=3qhGTfm6cSA
Rendben, rosszul fogalmaztam meg a kérdést!
Elnézést, javítom!
Ha a satuba befogok egy anyagot, és rakok rá egy méteres erőkart (ennek a végére tudok rakni súlyokat, a nm-t így tudni fogom) , a súlyokat addig pakolom rá, amíg az anyag össze nem nyomódik, abból megtudok állapítani bármiféle adatot, amiből kiderülhet milyen fajta anyaggal van dolgom?
Házilagos Brinell keménységmérés? Először mosolyogtam rajta, de talán össze lehet állítani egy korlátozott pontosságú mérő-készüléket.
Nyilván panelban, a konyhaasztalon reménytelen. Egy jól felszerelt sufni műhelyben, ha van esztergályos rokon, vagy barát megoldható.
Mondjuk, egy 1000 mm hosszú egykarú emelő, 1:10 arányú áttétellel.
Az emelő végére akasztott 10 kg-os tömeg esetén ~ 1000 N lesz a vizsgáló erő.
A behatoló-test lehet 1/10 coll, 2,54 mm átmérőjű csapágygolyó.
Akkor már csak a mérő-mikroszkóp hiányát kell ötletességgel pótolni.
Hogyan lesz szakítószilárdság a keménységből?
Így:
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!