Kaptam egy rég nem használt 220 voltos,550 wattos hidrofor motort. Kb 30 éves. Megpróbáltam elindítani, de csak zúgott. Van vele 5, párhuzamosan kötött 4,2 uF indítókondenzátor. Vajon ez lenne a hibás?
Figyelt kérdés
Hogyan tudom megállapítani,hogy a kondenzátor jó vagy rossz?Amint írtam a motor kb 30 éves,ennyi ideig bírják a kondenzátorok?Ha kicserélném a kondenzátorokat egy darab új 21 uF indítókondenzátorra, lenne esélye,hogy a motor elindul?2017. dec. 14. 16:30
1/11 anonim válasza:
Eredetileg három fázisú a motor?
2/11 A kérdező kommentje:
Nem,egyfázisú.
2017. dec. 14. 16:54
3/11 anonim válasza:
A kondenzátorok hajlamosak a kiszáradásr és elvesztik kapacitásukat!
Új bekötésével lehet, hogy elindul, ha egyébként a forgórész nem szorul.
4/11 anonim válasza:
Valószínű a kondi-hiba. Csak nagyjából azonos kondival indul. Lényeges eltérés leégetheti a motort.
5/11 A kérdező kommentje:
Köszi a válaszokat.A forgórész nem szorul.Megpróbálom egy új kondival.Ha úgy sem fog menni, mi lehet a baja? Az is lehet,hogy ki van égve az állórész tekercselése?A forgórésszel lehet valami,az ki tud égni?
2017. dec. 14. 17:06
6/11 anonim válasza:
A forgórészben nincs tekercs, ott nem lehet gond!
7/11 anonim válasza:
Ha megkülönböztethető a kondenzátor, segédfázis, főfázis, akkor a kondenzátort és a segédfázist kikötve a motor tengelyére kell csavarni pár menet madzagot, majd a főfázisra kakaót adva a madzaggal berántani. Ha ellenkezés nélkül felpörög, akkor legalább a főfázis jó. A segédfázison ellenállást kéne mérni, az általában nagyobb, mint a főfázis, de nem feltétlenül, viszont nem lehet nulla, meg zárlat sem lehet a testhez.
8/11 A kérdező kommentje:
Ha a kondenzátort kikötöm, ezzel nem szakad meg a segédfázis áramköre is?, úgy tudom sorba van kötve a kettő.
2017. dec. 18. 11:13
9/11 anonim válasza:
Hát pont ez a lényeg. A segédfázis az elinduláshoz kell elsősorban. Aztán majd esetleg kell üzemi kondenzátorral a jó hatásfokhoz is terhelve (ha arra méretezték!), de most nem terhelésről beszélünk, hanem arról, hogy leégett-e a főfázis.
10/11 A kérdező kommentje:
Most látom, hogy írja rajta hogy C - 20uF.Ezek szerint ekkora inditókondi kell hozzá?Még miket lehet róla leolvasni?
2017. dec. 18. 20:17
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!