Kezdőoldal » Tudományok » Alkalmazott tudományok » Hogyan lehetne házilag olyan...

EagleHUN kérdése:

Hogyan lehetne házilag olyan étolajszűrőt építeni amivel az alig használt étolaj újra fölhasználhatóvá válna?

Figyelt kérdés

A párom sajnos nehezen érti meg hogy a főzésnél használt napraforgóolaj kellően hőálló akár 3-5 használatra is.

Legtöbbször 1-2 használat után beleönti a használt olaj gyűjtő flakonok egyikébe.

Szépen leülepszik az aljára ami szilárd benne és néztem némelyiknek még újszerű a színe. Persze van ami már barnásabb azt én sem akarom újrahasználni.

Szóval valami olyasmire gondoltam hogy egy nagy átmérőjű műanyag csőbe teszek valami szűrő rétegeket.

De mik legyenek ezek a rétegek és milyen sorrendben?

Szövet, szűrőpapír, faszén, sóder... amik eddig eszembe jutottak.

Ötletek?

2015. okt. 6. 15:56
 1/8 anonim ***** válasza:

Vegyél ilyen kancsós vízszűrőt a TESCO-ban.

Gondolom jó az olajra is bár valszeg lassabban fog átfolyni rajta.

2015. okt. 6. 17:10
 2/8 A kérdező kommentje:
Nem is rossz ötlet első.
2015. okt. 7. 14:16
 3/8 A kérdező kommentje:
Egyéb ötletek valaki?
2015. okt. 7. 16:28
 4/8 anonim ***** válasza:

A problémának egészen egyszerű megoldása is van. A kémiában dekantálásnak hívják azt a folyamatot, amire neked szükséged van.

Amikor az használat után langyosra (még jól önthető) hűlt az olaj, egy magas üvegkancsóba kell önteni. Egy nap ülepítés után a tisztáját le kell óvatosan önteni az üledékről. Az újra használható olaj általában több mint 90%-a az eredeti térfogatnak.

2015. okt. 8. 14:59
 5/8 A kérdező kommentje:

4-es az a baj hogy a tetején is úszhat pl szezámmag vagy morzsa, meg az ülepedéskor nem áll össze a "zacc" így kiöntéskor megy vele. Szóval ezt már próbáltam, nem működik. Ezért kérdeztem hogy mivel szűrjem? Lehetőleg valami olcsóbb és könnyen elérhető kivitelezhető megoldás érdekel, értelmetlen lenne pár ezer Ft -nyi olaj miatt tízezreket költeni.

Ráadásul csak sejtem hogy vannak a szennyeződésnek olyan parányi részecskéi amik nem ülepednek le hoszabb idő alatt sem, viszont nagyobb mennyiségben elszínezhetik, vagy mellékízt adhatnak neki, őket is szeretném kiszűrni. De mivel?

2015. okt. 9. 23:19
 6/8 anonim ***** válasza:
75%
Régen anyámmal ezt úgy oldottuk meg, hogy hozott haza műtőben használt "hajhálót" (ami nem háló, hanem annál sokkal sűrűbb szövésű anyag) - természetesen nem használt tisztát - és azon öntöttük át az olajat - nagyon apró részecskéket is megfogta, és olcsó - általában 4-5 alkalommal használható volt.
2015. nov. 2. 20:12
 7/8 DexaN válasza:

Én egy 100ml-es fecskendőt (jó nagy szája van nem dugul könnyen) használok itthon kísérletezéshez: leülepítem az anyagaim és a fecskendővel szívom le róla a tisztább anyagot (a fecskendővel a lebegő anyag se zavar be annyira, de én lemerném).

DE! Van egy nagy baj azzal amit akarsz. A krakkosodott olajban sajnos OLDVA is van káros anyag, azt nem tudod kiszedni sehogy. Az a tescos vízszűrő sima szűrős vagy aktívszenes? Az aktívszén jó lenne a mérgekre, de az olajat is megköti és betelítődik, de ha van valami amire nem gondoltam szóljatok, mert én is kíváncsi vagyok.

Ha a technikámat ehhez nem is tudjátok felhasználni, de otthon tuti tudjátok valamire használni.

2018. márc. 10. 18:59
 8/8 anonim válasza:
Ha van 24 órám szűrni, akkor papír kávéfilterrel (persze minimum langyos legyen, mert az életben nem megy át rajta), ha nincs akkor színezetlen papírtörlőn szűröm meg az olajat, így több alkalommal is jó, kivéve ha megégett benne valami vagy akár maga az olaj.
2023. szept. 12. 09:49

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!