Hogyan lehetne házilag olyan étolajszűrőt építeni amivel az alig használt étolaj újra fölhasználhatóvá válna?
A párom sajnos nehezen érti meg hogy a főzésnél használt napraforgóolaj kellően hőálló akár 3-5 használatra is.
Legtöbbször 1-2 használat után beleönti a használt olaj gyűjtő flakonok egyikébe.
Szépen leülepszik az aljára ami szilárd benne és néztem némelyiknek még újszerű a színe. Persze van ami már barnásabb azt én sem akarom újrahasználni.
Szóval valami olyasmire gondoltam hogy egy nagy átmérőjű műanyag csőbe teszek valami szűrő rétegeket.
De mik legyenek ezek a rétegek és milyen sorrendben?
Szövet, szűrőpapír, faszén, sóder... amik eddig eszembe jutottak.
Ötletek?
Vegyél ilyen kancsós vízszűrőt a TESCO-ban.
Gondolom jó az olajra is bár valszeg lassabban fog átfolyni rajta.
A problémának egészen egyszerű megoldása is van. A kémiában dekantálásnak hívják azt a folyamatot, amire neked szükséged van.
Amikor az használat után langyosra (még jól önthető) hűlt az olaj, egy magas üvegkancsóba kell önteni. Egy nap ülepítés után a tisztáját le kell óvatosan önteni az üledékről. Az újra használható olaj általában több mint 90%-a az eredeti térfogatnak.
4-es az a baj hogy a tetején is úszhat pl szezámmag vagy morzsa, meg az ülepedéskor nem áll össze a "zacc" így kiöntéskor megy vele. Szóval ezt már próbáltam, nem működik. Ezért kérdeztem hogy mivel szűrjem? Lehetőleg valami olcsóbb és könnyen elérhető kivitelezhető megoldás érdekel, értelmetlen lenne pár ezer Ft -nyi olaj miatt tízezreket költeni.
Ráadásul csak sejtem hogy vannak a szennyeződésnek olyan parányi részecskéi amik nem ülepednek le hoszabb idő alatt sem, viszont nagyobb mennyiségben elszínezhetik, vagy mellékízt adhatnak neki, őket is szeretném kiszűrni. De mivel?
Én egy 100ml-es fecskendőt (jó nagy szája van nem dugul könnyen) használok itthon kísérletezéshez: leülepítem az anyagaim és a fecskendővel szívom le róla a tisztább anyagot (a fecskendővel a lebegő anyag se zavar be annyira, de én lemerném).
DE! Van egy nagy baj azzal amit akarsz. A krakkosodott olajban sajnos OLDVA is van káros anyag, azt nem tudod kiszedni sehogy. Az a tescos vízszűrő sima szűrős vagy aktívszenes? Az aktívszén jó lenne a mérgekre, de az olajat is megköti és betelítődik, de ha van valami amire nem gondoltam szóljatok, mert én is kíváncsi vagyok.
Ha a technikámat ehhez nem is tudjátok felhasználni, de otthon tuti tudjátok valamire használni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!