Mit gondoltok? (időutazás)
Az időutazással kapcsolatban általában fel szokták hozni az időparadoxont 8vagy nagyapa paradoxon) és hogy "vigyázni kell, nehogy megváltoztassuk a múltat".
De mi van akkor a már a múlt eleve olyan. Vagyis valami azért történt úgy, mert valaki visszament és így alakította.
Pl. az 1950-es években állítólag lezuhant valami Roswell-nél, amire máig sincs kielégítő magyarázat. Mi van, ha feltalálják az időutazást, valaki visszautazik az '50-es évekbe, de balesetet szenved és lezuhan. A korabeliek UFO-nak nézik és elzárják. Vagyis jelen esetben az okozat korábbi, mint az ok.
Vagyis így a múltat nem lehet megváltoztatni, mert a múltban a "változtatás" már eleve benne van.
Viszont ez felvet egy másik problémát is. Ha ez igaz, akkor mondhatni már előre "meg van írva", hogy mi történt (mi fog történni) a múltban. Vagyis itt szűnik meg a szabad akarat.
Mi a véleményetek?
Ez ugyanolyan, mintha jövőbe utaznál, ott látod hogy mi fog történni, az ellen nem tehetsz semmit, mert ha mégis tettél valamit, akkor azt a jövőt láttad! Szóval ha a jövőbe láttad hogy meghalsz, megpróbálsz ellene tenni, és épp azért mert teszel valamit ellene be fog következni a halálod...
Mondok még egyet: Mi van akkor ha egy kereszteződésnél vagyok, elindulok mondjuk balra és pár perc után úgy döntök, hogy visszamegyek az időben és szólok saját magamnak, hogy ne balra hanem jobbra forduljak a kereszteződésnél... akkor én aki szóltam magamnak megszűnök létezni, meghalok, mi lesz velem? hiszen az aki a kereszteződésnél jobbra fordult (mert én szóltam neki) nem én vagyok (hiszen saját külön tudattal rendelkezünk mindketten)
És igazából rengeteg hasonló van, amit még elmagyarázni is nehéz...
"Valamelyik hires tudos (nem akarok hulyeseget mondani) azt mondta, hogy azert nincs idoutazas, mert akkor mar jott volna valaki a multbol, vagy epp a jovobol es azzal akkor talalkoznunk kellene, ha epp a mi idonkon utazik keresztul."
És honnan tudja, hogy nem találkoztunk? Csak nem tudtuk róla, hogy ő a jövőből jött.
nah tisztázzunk valamit...a múlt az múlt a jelen az jelen a jövő pedig a jövő...tételezzük fel,hogy ilyen van...vegyük a legegyszerűbb példát ami(ha jól tudom a Terminátorban van)...hogy ő maga a saját apja...na már most...mivel a múlt van előbb,először annak kell bekövetkeznie,tehát nem lehet saját maga apja...mert ő még a múltban nem is létezik(bocs ha nagyon zagyvaság)
és különben is,ha valaki visszamenne a múltba,változtatna rajta(ha bírna)...akkor a jövő is másként alakul...az ilyenen el kell gondolkozni
Képzeld csak el, hogy visszamész a múltba és fejbelövöd magad. Ettől kezdve miről beszélünk?
A természetben egyébként létezik az időrövidülés nevű jelenség. Be is bizonyították: 1 atomórát a Földön hagytak, a másikat egy repülőn párszor körbeküldték a Föld körül. Az eltérés kimutatható volt.
A másik dolog a tömegnövekedés. Gondolom aki tanulta az emlékszik, hogy a foton nem rendelkezik nyugalmi tömeggel, ezért képes fénysebességgel haladni. Az időutazáshoz át kellene lépni a fénysebességet, de ez lehetetlen, mert 1.000.000 m/s felett erőteljesen jelentkezik a tömegnövekedés. Ezt a tömegnövekedést ki lehet számolni akár egy BKV buszra is, ami 40-el csetteg. Tehát minél jobban megközelítenénk a fénysebességet, annál jobban nőne a test tömege, egyenesen végtelen tömegű lenne. De ilyen nincs. A Nap melegét is azért érezzük, mert a testünkbe csapódnak a fotonok, ezzel a mozgási energia hővé alakul.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!