Benépesítheti az ember a Naprendszert?
Melyek a Naprendszer legfontosabb égitestjei?
A Földet már benépesítette, a többi meg ember számára lakhatatlan jelen állapotukban.
Nincs nagy választék.
Mars beköltözhető, a levegő, nyomás, hőmérséklet és kozm. sugárzás probléma megoldható.
A Szaturnusz Enceladus holdján kicsit neccesebb a helyzet, hőmérséklet és légkör ügyben, de a jég alatt lehetséges (Jupiter Europé holdja gázosabb a Jupiter borzalmasan erős elektromágneses tere miatt, ott brutális szintű sugárzás van).
Ott van még a Titán, ahol "szinte" csak a hideg és az oxigén hiánya a gond.
A Holdat nem említettem, mert az evidencia, elsőrendű ipari és logisztikai kiindulásként.
Kábé ennyi.
Merkúr, hát nem valami vidám hely. Egyik oldal éjsötét, túloldalon elforr az ólom. És NEM kötött pályás, tehát nincs állandóan árnyékos oldala. Valami sarki kráterben lehetne csak megbújni. Bár olvastam egy sci-fit, ahol egyenlítői síneken folyamatosan körbe utazó várost képzelt el az író, így tartva az árnyékot.
De valahogy oda kell menni és eljönni, a grillezés már azalatt megtörténik.
Vénusz, szintén elég barátságtalan. 500 fokos felszín, túl nagy nyomás, kénsavas felhők, mérgező légkör...
Olvastam én is a "komfortzónában" a magaslégkörben lebegő városok ötletét, hát bizony ez is nagyon sci-fi.
A gázbolygókon is csupán ilyen lebegő megoldás lenne lehetséges, de az egyre jobban megismert brutális légköri viharaikat nézve inkább kösz, mégse.
A Plútó meg elég "depi" hely. Qrva sötétben qrva hideg. Ja meg qrva messze van.
Szóval ami esélyes, Hold, Mars, gázbolygóink jeges holdjai.
Esetleg még a kisbolygóövezet nagyobb kavicsai. De az a holdhoz képest csak annyiban előny, hogy plusz ipari-bányászati megálló lehet a Föld és Mars közt.
A benépesítésbe beleértettem azt is, hogy az ember , igényei szerint átformálja az adott égitestek felszíni viszonyait.
A Hold, Merkúr, Vénusz, Mars, pár nagyobb aszteroida , a Plútó és a Charon valamint az óriásbolygók nagyobb holdjai- ezek meghódítására gondoltam.
A Naprendszer szinte ajánlja magát az embernek.Azért van, hogy emberlátta, emberjárta, emberlakta, emberhagyta legyen.
Egyenlőre úgy néz ki, nem a távolság legnagyobb probléma más bolygók benépesítésével, hanem az eltérő gravitáció. Már a marsi gravitáció is túl kevés lehet az emberi szervezet számára - ugyan mi értelme betelepülni, ha fejlődési rendellenességgel jönnek világra az újszülöttek? Vagy a földi átlagéletkor töredéke várható a betelepülőknél.
Amíg nincs megnyugtatóan biztosítva a bolygók felszínén a földi gravitáció, addig túl nagy változások nem fognak történni.
A Vénusz légkörében van olyan réteg, ahol megfelelőek a körülmények egyes földi növények számára. Ha sikerülne megoldani, hogy ott lebegjenek, akkor elég hatékonyan meg tudnák kötni a CO2-t, ami szépen csökkentené az üvegház hatást, és menne lefelé a hőmérséklet.
Persze így lejjebb is kellene költözni közben.
Amikor már a felszínen lennének, onnan kezdve szabad lenne a pálya.
"A benépesítésbe beleértettem azt is, hogy az ember , igényei szerint átformálja az adott égitestek felszíni viszonyait."
Hát, erre igazán csak a Mars, vagy sokkal lassabban, nehezebben talán a Vénusz lehet alkalmas.
De ez nagyon, nagyon távoli jövő.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!