Mi történne, ha megfordulna a föld forgása?
Nem én kérdeztem.
Én mélyen szántoan kérdezek.
Tehát ami nincs rögzitve az elindul...vagyis a tengerek,oceánok kilépnének a medrükből.
És mi is "mennénk" utánuk vagy előttük (hely függvénye).
De hogy menne ez a folyamat akkor,ha lassu lenne az irány váltás,mondjuk 10év.
"De hogy menne ez a folyamat akkor,ha lassu lenne az irány váltás,mondjuk 10év."
Megmondom, ha te elárulod hogy mi idézi elő!
Csak mert szerintem ... semmi!
"De hogy menne ez a folyamat akkor,ha lassu lenne az irány váltás,mondjuk 10év."
Velünk már nem sok minden történne akkor, mire eljutnánk a megállásig. Fokozatos lassulással ez azt jelentené hogy a végére már hónapokig sütné a Nap a Föld egyik oldalát, ott szépen felforrna minden, a másik oldal megfagyna, nem nagyon élnénk ezt túl, hogy aztán bármi problémánk legyen az ellenkező irányba forgással.
Nyilván megfordulni csak úgy nem tud, de gondolatkísérletnek ettől még érdekes.
Az egyik kérdés, hogy a megfordulás hogyan befolyásolná a Föld külső magjában történő folyékony vas áramlását. Ha azok az áramlatok megállnának, akkor elveszítenénk a Föld mágneses mezejét, ami így nem tudna megvédeni bennünket a napszél nagy energiájú töltött részecskéitől. Ha ez csak átmeneti, akkor az még nem akkora katasztrófa, de ha a megfordulás után sem állna vissza, az igen.
Ha ez nem lenne probléma, akkor már csak azt kéne kitalálni, hogy mennyi idő alatt forduljon meg a Föld forgása, hogy se ne repüljön el iszonyú erővel minden, ami mozdítható, se ne égjen ki / fagyjon el a növényzet a köztes időszakban amikor lassú a forgás, ahogy #5 is írta.
Nézzük meg, hogy mekkora erőhatást éreznénk, ha mondjuk egy nap alatt fordulna meg a forgás. A forgás szögsebessége 2π/24óra, és a fordulás után ennek az ellentettje lenne. Tehát 4π/24óra szögsebesség-változásról beszélünk egy nap alatt. Az 4π/(24 óra)^2 szöggyorsulás, ami az Egyenlítőn 6370km*4π/(24 óra)^2 érintő irányú gyorsulás, SI mértékegységgel 0.0107 m/s2. Az lófütty a gravitációs gyorsulás 9.81 m/s2-éhez képest.
Ezt legfeljebb műszerrel éreznéd meg, na meg abból, hogy a Nap/Hold gyanúsan furcsán járna az égen: lelassulna, megállna, majd visszafordulna, és a továbbiakban nyugaton kelne és keleten nyugodna. Az időzónáinkat értelemszerűen meg kéne fordítani: ami eddig GMT+5 volt, az ezután GMT-5 kéne, hogy legyen.
Érdekes lenne, hogy a jellemző szelek és tengeri áramlatok hogyan változnának meg. A levegő, vizek, szárazföldek eddig keletről nyugatra melegedtek/hűltek 24 órás periódussal, és mindez megfordulna, ami egészen biztosan átrajzolná a Föld globális széltérképét és a tengeráramlatokat.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!