Mi történne, ha tél közepén megfordulna a föld keringései és forgàsi irànya? Tavasz jönne ugyanùgy?
Képzeld el, hogy a Vidámparkban ülsz a körhintán. A körhinta meghibásodik és vagy 100-zal kezd pörögni. A körhinta hirtelen megáll, vagy ellenkező irányba kezd el pörögni.
Mi történik?
Úgy lerepülsz róla mint a rakéta!
Na a Földdel is ez történne, csak lehet, hogy bele is roppanna a bolygó!
Semmi nem változna azt leszámítva, hogy a Nap nyugaton kelne fel és keleten nyugodna le. Az égitestek látszólagos égi haladási iránya változna csupán. Az évszakokat nem a tengely körüli forgás miatt észleljük úgy ahogy, hanem a Nap körüli keringés, és a Föld forgástengelyének ferdesége miatt ...
maci
"Mi történne, ha tél közepén megfordulna a föld _keringései_ és forgàsi irànya?"
Maci tőled többet vártam.
Tényleg figyelmetlen voltam. Mea Culpa ...
Ettől függetlenül a forgásirány változása azt okozná amit leírtam.
A keringés irányának változása már nem ilyen egyértelmű. Az égitestek előretartó illetve hátráló mozgása más lenne. Ha az összes bolygó megtartaná keringési irányát csak egy erőteljesebb (azaz gyorsabb) előretartó mozgást tapasztalnánk a részükről. De ennyiben ki is merül a dolog, hiszen az éghajlatra ezeknek a látszólagos mozgásoknak nincs hatása. Az évszakok igazából csak meleg hideg időszakok egymást követése. Hogy tavasznak avagy ősznek hívjuk csak megállapodás kérdése. Igazából a hideget (telet) követő átmeneti időszak a tavasz. A meleget követő pedig az ősz. Nyilvánvalóan a növényeknek és az állatoknak az a fontos hogy a hideget és a meleget is kövesse illetve előzze meg egy-egy átmeneti időszak. Ez pedig ugyanúgy meglenne ...
Tehát a kérdésre a válasz: Igen, tavasz jönne ugyanúgy
maci
a hónapok megváltoznának, gondolkozzatok logikusan!
tessék egy kép, hogy valóban el is tudjátok képzelni
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!