Kezdőoldal » Tudományok » Egyéb kérdések » Mikrohullámú sütőben, a...

Mikrohullámú sütőben, a sugárzás hatására, mennyire roncsolódnak az ételben található fehérjék?

Figyelt kérdés
A mikrohullámú sugárzás képes elbontani, esetleg károsítani, úgy megváltoztatni a fehérjéket, vagy az azokat képező aminosavakat, hogy az emberi szervezet ne legyen képes hasznosítani?

2017. szept. 29. 07:31
1 2
 1/11 anonim ***** válasza:
100%
A hő meg tudja változtatni a fehérjék térszerkezetét, de attól még az aminosavak nem változnak meg, az ember képes hasznosítani.
2017. szept. 29. 08:34
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/11 A kérdező kommentje:
Persze, egy szimpla melegítésnél értem hogy nem roncsolodnak a fehérjék, viszont sugárzás hatására (hiába jár együt felmelegedeéssel) még is csak más a sugárzás miatt. Illetve általánosságban elmondható hogy minden nemű sugárzás káros az élőszervezetre, akkor miért lenne ez alól kivétel az ételek alkotó elemei, azon belűl is az aminosavak?
2017. szept. 29. 09:05
 3/11 anonim ***** válasza:
34%

Ne keverd a sugárzásokat.

A mikróban HŐ sugárzás van.

Te meg a részecske (radioaktív) sugárzásra gondolsz, ami tényleg veszélyes.

2017. szept. 29. 10:18
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/11 anonim ***** válasza:
67%
A mikrohullámú "sugárzás" kizárólag hösugárzás, azaz ugyanazt és ugyanúgy teszi az élelmiszerekkel, mint a hagyományos sütés/fözés, csak gyorsabban. Ennek meg az az oka, hogy a hö közvetlen az élelmiszermolekulákra hat, elötte nem kell a tüzhelyet, meg az edényt is melegíteni, ami sok energiaveszteséggel jár.
2017. szept. 29. 10:38
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/11 anonim ***** válasza:
100%

"Illetve általánosságban elmondható hogy minden nemű sugárzás káros az élőszervezetre"


NEM, ez nem mondható el így. Ugyanis te is szoktál a lakásodban füteni - és a fütötest/kályha meleget SUGÁROZ, de ennek semmiféle káros hatása sincs.


A sugárzás CSAK ANNYIT jelent, hogy nem kell fizikai érintkezés a forrás és az adott tárgy/élölény közt - tehát a levegön vagy légüres téren keresztül jut oda.

2017. szept. 29. 10:41
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/11 2*Sü ***** válasza:
100%

A sugárzás szó az emberek köztudatába valamiféle negatív dologként él, gondolom a rádioaktív sugárzás miatt. Pedig elektromágneses sugárzás például a fény is, csak más hullámhosszú sugárzás. Bizonyos hullámhosszú sugárzás károsan hat az emberre, a sejtekre, a molekulákra, míg bizonyos sugárzások nem. A mikrohullámú sugárzás attól veszélyes, hogy az atomok, molekulák rezegtetésével hő keletkezik. De pont ezért veszélyes a tűz is, nem érdemes a tűzben nyúlkálni. De a mikrohullámú sütővel készített ételnek semmiféle káros hatását nem mutatták ki eddig. Bizonyos dolgokat nem célszerű mikróval készíteni. De ilyenek a hagyományos konyhatechnikában is vannak, bizonyos dolgokat nem célszerű bizonyos módon elkészíteni, mert nem a kívánt hatást érjük el vele.


Sőt a mikrohullámú sugárzás néha sokkal kíméletesebb bizonyos komponensekkel. A tűzön főtt étel alja oda tud égni, ami nem biztos, hogy olyan jó dolog. Az égéstermék is bekerülhet az ételbe, és abban vannak kimondottan rákkeltő anyagok. Persze nem ettől lesz valaki rákos, mert ugye a mérték is számít.

2017. szept. 29. 10:47
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/11 anonim ***** válasza:
100%

"Illetve általánosságban elmondható hogy minden nemű sugárzás káros az élőszervezetre,"

1. Általánossag elmondható a lószart

2. A konyhakész grillcsirke nem élő szervezet

2017. szept. 29. 11:07
Hasznos számodra ez a válasz?
 8/11 anonim ***** válasza:
100%
Először is tisztázni kéne a mikrohullámú sütő működését. A mikrohullám semmilyen hőt nem közöl a besugárzott tárggyal, mivel az egy elektromágneses sugárzás. Energiát közöl a rezonancia hatás elvén. A vízmolekulák rezonanciafrekvenciája 2450 Mhz= 2,45 Ghz. Ha ezzel a frekvenciával besugározzuk a víztartalmú anyagokat (pl.élelmiszert), akkor a vízmolekulák egyre nagyobb amplitúdóval rezgésbe jönnek az elnyelt energiától. Ezt a kaotikus, egyre nagyobb össz energiatartalmú mozgást hőnek érzékeljük. Egyébként azért hívják mikrohullámú sütőnek, mert a 2,45 Ghz a rádiózásban-telekommunikációban a mikrohullámú sávban van. Természetesen ezek a felspannolt vízmolekulák szétszedik a fehérjeláncokat, kicsapódnak a fehérjék, mint pl a forraláskor, mert fizikai értelemben nincs különbség a kettő közt. Ami roppant veszélyes lehet a mikrohullámú sütőnél az, ha rosszul záródik az ajtaja. Az egyik rokonom látása azért ment tönkre egy nyár alatt, mert egy olyan konyhán dolgozott, ahol folyamatosan ment egy ősi ruszki mikró, aminek az ajtaja nagyon tréül záródott.
2017. szept. 29. 20:10
Hasznos számodra ez a válasz?
 9/11 A kérdező kommentje:
Elnézést a tudatlanságomért, de én úgy tudtam hogy a mikrohullámu sugárzás rákkeltő hatású.
2017. szept. 30. 23:03
 10/11 anonim ***** válasza:
Ezért nem kell a konteóknak hinni, hanem utána kell menni a dolgoknak. Először annak, hogy mi is ez a sugárzás.
2017. okt. 1. 00:03
Hasznos számodra ez a válasz?
1 2

Kapcsolódó kérdések:




Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!