Kezdőoldal » Tudományok » Egyéb kérdések » Ha haladok egy autóval mondjuk...

Ha haladok egy autóval mondjuk..70km/h-val és közben az autóban egyhelyben repked egy darázs, akkor a darázs 70 km/h-val repül?

Figyelt kérdés
Nagyon sokáig gondolkodtam ezen,de nem tudok megfelelő választ adni...nagyon izgat ez a kérdés,néha álmomban is megjelenik.
2008. okt. 20. 22:35
1 2 3 4
 21/36 anonim ***** válasza:
közelítünk :)
2008. okt. 27. 21:48
 22/36 anonim ***** válasza:

na jo. de akkor hogy van az űrhajós esetben? ez ugyanaz az eset mint amit eredetileg kérdeztek. most arra gondolok hogy az őt körülvevő közeg "huzza" magával az úrhajóst, anélkül hogy az ember saját erejéből száguladana. azér ez tényleg durva lenne ha ő ott kéne helyben fusson:)

na mi a véleményed?

2008. okt. 27. 21:56
 23/36 anonim ***** válasza:
100%

amíg az űrhajó - vagy az autó a darázzsal - egyenletes, egyirányú sebességgel mozog, addig egy egységként kezelendő a kettő.

(ld. einstein elhíresült tételét: egy egyenletes sebességgel mozgó zárt szobában semmilyen módszerrel nem állapítható meg, hogy a szoba mozog, vagy egyhelyben áll.)

amint bármilyen irányú sebességváltozás lép fel, az űrhajóban -autóban- lévő dolgokra hat ez a változás, mégpedig úgy, hogy amelyik dolog -darázs, űrhajós- nem szerves része a mozgó bennfoglalónak, a tehetetlensége következtében, megtartva az eredeti sebességét és irányát mozog tovább.

ha ezt nem kompenzálja megfelelő "ellenerővel", akkor az eredeti és a megváltozott sebesség különbezetével bizony elmozdul - ha az ató "satufékkel" megáll, a darázs biz' szétkenődik a szélvédőn.

2008. okt. 27. 22:18
 24/36 anonim ***** válasza:

aha igy érthető. meggyőztél:)

amugy te fizikás vagy, vagy csak jól tájékozott?

2008. okt. 27. 22:22
 25/36 anonim ***** válasza:
100%

amúgy, visszatérve az eredeti kérdéshez:

ha a darázs a 70 km/órás sebességgel haladó autóban egyhelyben lebeg, akkor zéró sebességgel repül, de 70 km/órás sebességgel mozog - az autón kívüli környezethez képest.

2008. okt. 27. 22:22
 26/36 anonim ***** válasza:
100%
nem áll távol tőlem a fizika :)
2008. okt. 27. 22:24
 27/36 anonim ***** válasza:
végülis egyszerű a válasz csak egyesek (én is) túlkomplikálták.
2008. okt. 27. 22:30
 28/36 anonim ***** válasza:
100%

semmi probléma, én is -és szerintem még sokan...- hajlamosak vagyunk mindenben a "csalafintaságot" keresni, amikor a nyilvánvaló és egyszerű felelet annyira kézenfekvő.

erre találta ki Ocham azt a bizonyos borotvát... :)

2008. okt. 27. 22:35
 29/36 anonim ***** válasza:

aham. van igy hogy az ember félrevezeti magát. addig nem baj amig másokat nem vezetünk félre:)

kösz hogy szóltál hogy tévedtem.

2008. okt. 27. 23:34
 30/36 anonim ***** válasza:
100%
:)
2008. okt. 28. 00:09
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!