Kezdőoldal » Tudományok » Egyéb kérdések » Ha haladok egy autóval mondjuk...

Ha haladok egy autóval mondjuk..70km/h-val és közben az autóban egyhelyben repked egy darázs, akkor a darázs 70 km/h-val repül?

Figyelt kérdés
Nagyon sokáig gondolkodtam ezen,de nem tudok megfelelő választ adni...nagyon izgat ez a kérdés,néha álmomban is megjelenik.
2008. okt. 20. 22:35
1 2 3 4
 11/36 A kérdező kommentje:
Van 2 autónk,faterom kamionos, muterom jegyellenőr egy vonaton én meg Dirt-özök. Bocs
2008. okt. 21. 13:20
 12/36 anonim válasza:
50%

Sziasztok! Bár én nem vagyok túl jó fizikából, de úgy gondolom, hogy ha igaz a szélvédő kontra darázs, akkor indulásnál is be kellene csapódnia! Másrészről egy egyenletes mozgást végző tárgy belsejére vonatkozott a kérdés! Ami azt jelenti, hogy a belsejében tulajdon képen nincs sebesség változás, hiszen az egyenletes mozgásnak ez a légyege!

Így hát a darázs sebessége annyi amennyivel repül, függetlenül az autó sebességétől!

2008. okt. 21. 15:05
 13/36 anonim ***** válasza:
100%

Ezért nincsen abszolút sebesség.

Mindig meg kell mondanod, MIHEZ KÉPEST?

Amíg egyenletesen mozog az autó, addig mindegy.

Ha elkezd gyorsulni, a darázs csapódik (azért nem ütközik az ablaknak, mert figyel és korrigál).

Amúgy a Föld forog, valamint kering a Nap körül.

A Nap kering a Tejútrendszer középpontja körül.

És a Tejútrendszer is mozog.

Semmi sincsen nyugalomban.

2008. okt. 21. 17:31
 14/36 anonim ***** válasza:
Juj de okos itt néhány barom. A darázs csapódhat. Attól függ, mennyire figyel oda, és milyen erős a fék és mennyire tapad a gumi. Amúgy meg a darázs nem tud lebegni, így a kérdés értelmetlen. Lesz egy 70km/h-s alapsebessége, és ezt a saját kis sebességével még megtoldja valamerre. Persze ha van nyitott ablak...
2008. okt. 25. 09:14
 15/36 anonim ***** válasza:

ha az autó 70 km/h sebességgel halad (a földhöz v az út melletti fához viszonyitva) akkor a benne ülő ember is annyival halad, de nem mozog (nem végez munkát, csak ül) a darázs az autóban ülő emberhez képest állónak látszik, de valójában 70km/h-val halad és repül(ez már végez munkát is mert nem az autó viszi<-- nem ér az autóhoz csak ott "lebeg") a darázs sebessége az autótól független.

ha az autó hirtelen megáll a darázs pedig megy tovább 70el neki fog csapódni az ablaknak(ha mondjuk nem látja h ott az ablak és nem kerüli ki)

érthetőbben: ha nem lenne ott a szélvédő, a darázs észre sem venné h az autó megállt, és zavartalanul továbbrepülne 70el. az ember aki az autóban ül előrebukik rosszabb esetben kirepül az autóból vmeddig, amig a lendülete tart, a sebessége lecsökken és a földön köt ki.

2008. okt. 27. 19:26
 16/36 anonim ***** válasza:

"ez már végez munkát is mert nem az autó viszi<-- nem ér az autóhoz csak ott "lebeg") a darázs sebessége az autótól független. "

huhhh... remélem nincs szándékodban fizikából felvételizni?

2008. okt. 27. 21:40
 17/36 anonim ***** válasza:
100%

a darazsta nem az autó viszi, mert nem ér az autóhoz....

szóval ha jól értem, akkor, amikor az űrhajós éppen nem ér hozzá az űrállomás falához, csak úgy lebeg, akkor ő a saját erejéből kénytelen cca. 40.000 km/órás sebességgel repülni, hogy le ne maradjon...ha meg elfárad, akkor gyorsan csak megfog egy fogantyút és máris az űrhajó viszi...

hát, mit is mondjak... nem vagy egy fizikus alkat :)

2008. okt. 27. 21:43
 18/36 anonim ***** válasza:

na mér? ha repül akkor nem végez munkát? csapkod a kis szárnyával:D

nem értem mi a baj, de mondd már meg nem akarok hülyén halni meg:)

2008. okt. 27. 21:43
 19/36 anonim ***** válasza:
az űrhajós példám azt hiszem, eléggé szemléletes.
2008. okt. 27. 21:45
 20/36 anonim ***** válasza:
100%

"szóval ha jól értem, akkor, amikor az űrhajós éppen nem ér hozzá az űrállomás falához, csak úgy lebeg, akkor ő a saját erejéből kénytelen cca. 40.000 km/órás sebességgel repülni, hogy le ne maradjon...ha meg elfárad, akkor gyorsan csak megfog egy fogantyút és máris az űrhajó viszi..."

hmm... mondasz vmit. lehet rosszul gondolkodtam m én ugy vettem az autót hogy nyilt, mint mondjuk a szekér:D

2008. okt. 27. 21:46
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!