Ha haladok egy autóval mondjuk..70km/h-val és közben az autóban egyhelyben repked egy darázs, akkor a darázs 70 km/h-val repül?
Sziasztok! Bár én nem vagyok túl jó fizikából, de úgy gondolom, hogy ha igaz a szélvédő kontra darázs, akkor indulásnál is be kellene csapódnia! Másrészről egy egyenletes mozgást végző tárgy belsejére vonatkozott a kérdés! Ami azt jelenti, hogy a belsejében tulajdon képen nincs sebesség változás, hiszen az egyenletes mozgásnak ez a légyege!
Így hát a darázs sebessége annyi amennyivel repül, függetlenül az autó sebességétől!
Ezért nincsen abszolút sebesség.
Mindig meg kell mondanod, MIHEZ KÉPEST?
Amíg egyenletesen mozog az autó, addig mindegy.
Ha elkezd gyorsulni, a darázs csapódik (azért nem ütközik az ablaknak, mert figyel és korrigál).
Amúgy a Föld forog, valamint kering a Nap körül.
A Nap kering a Tejútrendszer középpontja körül.
És a Tejútrendszer is mozog.
Semmi sincsen nyugalomban.
ha az autó 70 km/h sebességgel halad (a földhöz v az út melletti fához viszonyitva) akkor a benne ülő ember is annyival halad, de nem mozog (nem végez munkát, csak ül) a darázs az autóban ülő emberhez képest állónak látszik, de valójában 70km/h-val halad és repül(ez már végez munkát is mert nem az autó viszi<-- nem ér az autóhoz csak ott "lebeg") a darázs sebessége az autótól független.
ha az autó hirtelen megáll a darázs pedig megy tovább 70el neki fog csapódni az ablaknak(ha mondjuk nem látja h ott az ablak és nem kerüli ki)
érthetőbben: ha nem lenne ott a szélvédő, a darázs észre sem venné h az autó megállt, és zavartalanul továbbrepülne 70el. az ember aki az autóban ül előrebukik rosszabb esetben kirepül az autóból vmeddig, amig a lendülete tart, a sebessége lecsökken és a földön köt ki.
"ez már végez munkát is mert nem az autó viszi<-- nem ér az autóhoz csak ott "lebeg") a darázs sebessége az autótól független. "
huhhh... remélem nincs szándékodban fizikából felvételizni?
a darazsta nem az autó viszi, mert nem ér az autóhoz....
szóval ha jól értem, akkor, amikor az űrhajós éppen nem ér hozzá az űrállomás falához, csak úgy lebeg, akkor ő a saját erejéből kénytelen cca. 40.000 km/órás sebességgel repülni, hogy le ne maradjon...ha meg elfárad, akkor gyorsan csak megfog egy fogantyút és máris az űrhajó viszi...
hát, mit is mondjak... nem vagy egy fizikus alkat :)
na mér? ha repül akkor nem végez munkát? csapkod a kis szárnyával:D
nem értem mi a baj, de mondd már meg nem akarok hülyén halni meg:)
"szóval ha jól értem, akkor, amikor az űrhajós éppen nem ér hozzá az űrállomás falához, csak úgy lebeg, akkor ő a saját erejéből kénytelen cca. 40.000 km/órás sebességgel repülni, hogy le ne maradjon...ha meg elfárad, akkor gyorsan csak megfog egy fogantyút és máris az űrhajó viszi..."
hmm... mondasz vmit. lehet rosszul gondolkodtam m én ugy vettem az autót hogy nyilt, mint mondjuk a szekér:D
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!