Jó matekosok segítségét kérném, szerintetek ez most hogy van? (valószínűségszámítás)
Előre hangsúlyozom, ez csak egy példa, nem veszek részt ilyen nyereményjátékban. Csupán kíváncsi vagyok már régóta, de egyszerűen nem jutok a végére... :/
Szóval van egy nyereményjáték, ahol 400 emberből 1 embert fognak nyertesként kihúzni. Tegyük fel, hogy valamilyen oknál fogva én 4 emberként veszek részt ezen a nyereményjátékból, azaz 4-szer annyi esélyem lesz, mert nem csak egyedül vagyok, hanem 4 van belőlem. Ilyenkor annyi az esélyem a nyerésre, mintha 100 emberből 1 ember sorsolnának ki?
Vagy ez nem így van, tök más a logikája? Bocsi ha hülyeség... :D
Köszi a választ!
Ha csak egy szelvénnyel játszol, azaz egy emberként veszel részt, akkor 1:400 az esély, azaz 0,25% de ha 4 szelvénnyel játszol, vagy ahogy te fogalmaztál 4 emberként veszel részt, akkor 4:400 az esély hogy te nyersz, azaz 1% és igen, ez ugyan olyan mint ha 1:100 hoz lenne az esélyed, azaz 100 emberből húznának egyet, mert akkor is 1% az esély a nyerésre
4:400= 0,001 0,01x100
16 éves vagyok. Miért? :D
És ráadásul matek tagozatos vagyok, még akkor is, ha nem látszik, na de legalább ezt is tudom már. :D
Annyit még tudj hozzá, hogy ez a valószínűség egy elvi érték. A gyakorlatban lehetséges, hogy napi húzás esetén is ezer évig kell várnod, hogy kihúzzák téged azonosító a számot.
Tehát azt jelenti, hogy ha ezt borzasztó sokszor ismételnék, akkor, bár eleinte összevissza kerülhetsz sorra, egyre inkább minden századik esetben. Tehát az ismétlések számának növelésével a gyakoriság tart az 1 százalékhoz.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!