Valahol olvastam a neten, hogy a húrelmélet (többek között) választ adhat arra, hogy hogyan keletkezett az univerzum. Mi lenne az?
Feltéve, hogy tényleg választ adhat.
Bár nekem (is) rémlik valami dokumemtum film, amit nagyon régen láttam (vagy a natgeon, vagy a discovery sience-en) amiben mint ha tényleg említettek volna ilyesmit, de rég volt és elfelejtettem.
A húr 1 dimenziós.
Ugyanez 2 dimenzióban a rezgő hártya (membrán).
Az elmélet szerint a világ keletkezhet úgy, hogy 2 ilyen membrán 1 ponton összeütközik.
Enyhén szólva még nincs kidolgozva ez az elmélet... bár nagyon ígéretes... már vagy 20 éve.
Vannak előrelépések, de már azok is legalább 15 évesek.
Aha. Szóval, ha jól értem, akkor ha két húr összeütközik, annak ősrobbanás az eredménye. A húrelmélet szerint huszon akármennyi dimenzió van. Viszont. Ősrobbanáskor nem csak tér keletkezik, hanem idő is.
Ezt az egészet úgy tudom elképzelni, hogy természetüknél fogva húrok 3-nál (bőven) több dimenziósak. Így számukra másfajata "idő" van. (Mert ott is kell lennie egyfajta "időnek") Így lényegében az általunk érzékelt valóságot létrehozhatnak.
"úgy tudom elképzelni, hogy természetüknél fogva húrok 3-nál (bőven) több dimenziósak."
Igen, így gondolják. Kis energián 1 dimenziós, aztán egyre több kapcsolódik be.
"Így számukra másfajata "idő" van."
Valószínűleg.
De azért ez így még csak játék. Tudomány akkor lesz, ha valami bizonyíték is van. Ahhoz meg még kellene jó pár nagyságrend energia a gyorsítókban.
Nem jól érted kérdező. Amit érteni kell: vannak elképzelések, amit az ég világon semmi nem támaszt alá, de amit nem is lehet öt perc alatt megcáfolni.
Így aztán el lehet játszani gondolatokkal. De ezeknek semmi ismert valóságalapjuk nincs. Később, lehet, hogy lesz, vagy nem. De erre nem tudjuk a választ. Csak ötletelünk.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!