Kezdőoldal » Tudományok » Egyéb kérdések » Ha van dimenzió, van trimenzió...

Ha van dimenzió, van trimenzió is?

Figyelt kérdés

A kérdésem az lenne, hogy a dimenzió szóban, a di jelent-e valamit és mit? Lenne-e bármi értelme ezt kicserélni a mono-, tri-, tetra-, penta- ... stb. szavakra?

Azért voltam bátor ezt a kérdést a Tudományok kategóriába feltenni, mert van egy tippem: a di-, mint kettes számra utaló előtag köze lehet az algebrai terek dimenzióinak 2-hatványszerű növekedésének, lásd: valósok (1), komplexek (2), kvaterniók (4), októniók (8), szedeniók (16) ... és a többi.

Ha lennének olyan algebrai terek, amik 3 hatványai szerint növekednének, akkor lenne értelme például trimenzióról beszélni, vagy a világunk alapvetően így rendeltetett?

2017. jún. 18. 17:23
1 2
 11/16 anonim ***** válasza:

A dimenziót nem kiterjedésként definiáltuk, de mindig elámít, milyen eltántoríthatatlan magabiztossággal írsz hülyeségeket. A valós vektorterek egydimenziós altereinek azért van "két iránya", mert a valós számok halmaza teljesen rendezett. Ez se azért van, mer' aszontuk, hogy így legyen, hanem mert tétel. Véges test fölötti egydimenziós altérben pl egyáltalán nincs "irány". Magában a dimenzióban meg még annyira se tud lenni, a dimenzió ugyanis egy számosság.

A kérdező pedig erre mind nem volt kiváncsi. Teljesen hobbiból trollkodjátok össze a kérdését.

2017. jún. 19. 12:09
 12/16 Wadmalac ***** válasza:

"A dimenziót nem kiterjedésként definiáltuk, de mindig elámít, milyen eltántoríthatatlan magabiztossággal írsz hülyeségeket."

?

Az euklidészi tér pontosan a kiterjedések fogalma szerint definiálja a dimenziókat, hadd ne dőljek kardomba, ha nem a (dimenzióra általános fogalomként használt magyar megfelelőt, a ) kiterjedés szót használva.

Ugye jólesik lehülyézni másokat?

A vektorgeometriába nem véletlenül nem mászok bele, mert arról sajnos már csak emlékeim vannak.

A tört dimenziókat, fraktálokat sem piszkálnám inkább.

Sierpinski meg Hausdorff is forogna a sírjában.

2017. jún. 19. 13:13
 13/16 anonim ***** válasza:
Most akkor azt játsszuk, hogy te handabandázol hülyeségeket, én meg mindre mondjam rá egyenként, miért nem igaz? Ha nem lennél ekkora tahó, lehetne róla szó, de így nem tanítalak ingyen.
2017. jún. 19. 13:43
 14/16 Wadmalac ***** válasza:

"Ha nem lennél ekkora tahó, lehetne róla szó, de így nem tanítalak ingyen."

Hát, barátom, hogy ki a tahó, az a stílusból lejön.

2017. jún. 19. 14:00
 15/16 A kérdező kommentje:

Köszönöm szépen a válaszokat, sokat segítettetek.

Talintula linkjében ezt a hármas irányt nem igazán értem, kicsit spirituálisnak tűnik nekem az egész. Kicsit ki tudnád fejteni az ott leírtakat, hátha megértem?

Örülök, hogyha konstruktív (!) vita alakul ki a fórumon.

2017. jún. 19. 14:26
 16/16 anonim ***** válasza:
56%

Nem, kérdező, nem segítettek. Éppenséggel tévútra vittek. Wadmalacot hülyének nézték, nem is értem, miért strapálja magát ilyen közegben.

Annyiban maradhatunk, hogy te a kérdésedben a "di" előtagot számnak értelmezted, ezért gondolhattál a "tri" előtagra egyfajta kiterjesztésként. Azonban, mint megválaszolták, ez a "di" nem az a "di". Tehát nem folytatható trimenziónak meg még tovább. Csak dimenzió van, amely a kiterjedés idegen szóval. Az algebrai és más tereknek is dimenziójuk van, egy, kettő, három, vagy több.

2017. jún. 19. 19:53
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!