Ezt ki lehet valahogy számolni?
Tegyük fel , hogy egy teniszlabdát , egy 80kg-os férfi , a levegőbe felfele üt teljes erejéből, arra lennék kíváncsi hogy milyen magasra repül fel a labda, valamint hogy amikor lefele esik milyen sebességgel teszi azt, valamint arra hogy amikor becsapódik, milyen mértékű a becsapódás ereje.
Milyen adatok kellenének ahhoz, hogy ezt ki tudjuk számolni?
Ki lehet valahogy számolni?
Borzasztó egyszerű.
Az, hogy hány kiló a férfi lényegtelen.
Vagy a kezdősebesség kell, amivel a labdát eldobja, vagy az erő és a labda tömege.
Aztán lehet pontosan, kevésbé pontosan számolni, ha figyelmbe veszzük a légellenállást, szelet, stb.
Továbbá még a labda légellenállási együtthatója, a levegő páratartalma, a szél, illetve a labda forgása is számíthat kb. 1%-ot (szerintem nem túlzás az-az 1 %).
De nagyjából, ha pont a földről (0 cm-ről) ütötte a labdát, akkor kb. kicsit kisebb sebességgel fog leérkezni a labda, mint ahogy fellőtte. Gondolom... mivel a légellenállás a sebesség négyzetével arányos... ha jók a sejtéseim. De már ittam is és fáradt is vagyok...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!