Ha van egy 10 literes 200 bar nyomású levegővel töltött palack és felmelegítem 20 fokról 120 fokra, akkor hány bar nyomás lesz benne?
Tisztázzunk néhány dolgot!
1.: Elolvastam, mit írt a 2-es válaszoló. Sőt fejből is bármikor felmondom neked a gáztörvényt.
2.: A mosolygós fejjel gondolkodásra akartalak serkenteni. "Vajon miért kérdezte meg?"
3.: A barmozásod után leszarhatnám a fejed. Ha hülye akarsz lenni, akkor üsse kő, szabad akaratod van.
De lásd kivel van dolgod:
p*V=n*R*T
(p*V)/(n*R*T)= 1 -> Vagyis a hányados állandó. Ez azt jelenti, hogy a folyamat során nem változik. (kezdeti és a végállapotban is ugyanannyi)
(p1*V1)/(n1*R1*T1)=(p2*V2)/(n2*R2*T2)
A melegítés következtében változik a térfogat? Tekintve, hogy egy zárt palackról beszélünk, nem. (Eltekintünk a hőtágulástól) -> V1=V2 -> kiesik az egyenletből
Változik a gáz mennyisége? Nem. -> n1=n2 -> szintén kiesik az egyenletből (itt visszautalnék a fenti 2. pontra...)
Változik a gázállandó? Nevéből adódóan nem. R1=R2 -> míly meglepő, ez is kiesik.
Mi maradt?
p1/T1=p2/T2
Maradt egy 4 tagból álló, 1 ismeretlenes, elsőfokú, algebrai egyenlet.
Ennél többet nem vagyok hajlandó segíteni (mit segíteni, megoldani helyetted...)
megj.: Ha ez iskolai példa, akkor nagyon gyorsan nyisd ki a könyveidet az első oldalon és szorgalmasan tanulj (nagyon szorgalmasan!). Ha nem iskolai példa, hanem a mindennapok során került elő, akkor ne érdekeljen mennyi lesz a nyomás és NE melegíts gázzal telt palackokat (sőt semmilyen zárt tartályt/edényt/tárolót/stb.)
Okos vagy:
20 millió pascal / 20 C° * 120 C° = 120 millió pascal
Vagyis 1200 bar.
Ez rohadt sok.
De ha csak 50 C°-al számolunk akkor is 500 bar!
Szerintem ez lehetetlen!
Ha egy palackot a napon hagynak, akkor 2-3x lesz a nyomás?
És ha ez a palack egy tűzoltó oxigénpalackja?
Vagy egy öreg néni oxigénpalackot használ és elájul a napon? Akkor felrobban?
Baromság! Tuti, hogy nem!
Azt tényleg nem olvastam.
Ment a negatív! :)
"És ha ez a palack egy tűzoltó oxigénpalackja?
Vagy egy öreg néni oxigénpalackot használ és elájul a napon? "
Szerinted ők direktben tüdőre veszik a 200 bart? Mindkettőn van reduktor :D :D
És a palackban ami felmelegszik hány bar van? :)
Ostoba!
A #6-ban ott a válasz.
Te el is olvasod a válaszokat, vagy csak írsz ész nélkül? :D
Értem.
Az igaz, hogy rosszul emlékeztem a gáztörvény egy részére és lusta is voltam rákeresni, de a #3 javított és a javított változata összevethető a wiki gáztörvény c. bejegyzésével. Abból 27 másodperc alatt kiszámítható amivel te már egy napja blfaxkodsz, kiszámoltam, bedobtam az eredményt és mögé írtam egy kérdőjelet. Nem azért mert nem tudtam mit írok, hanem mert vártam, hogy a többi válaszoló esetleg a KÉRDEZŐ is utánaszámol és ha mindenkinek ugyanez jön ki akkor megerősíti az általam leírt eredményt.
Mondd barátom, te kiszámoltad? Azt látom, hogy megpróbáltad, de megadták neked a képleteket, azt is milyen mértékegységgel kell kiszámolni és még ezek után sem sikerült. Gratulálok! :)
Nem is tudom azok után, hogy kiderül, hogy én hülye is meg ostoba is vagyok, mert egy nappal korábban kiszámoltam egy 9. osztályos feladat eredményét, mint te, hogy fogom így álomra hajtani fejem... :D
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!