A hozáértőket kérem, hogy segítsenek, számold ki a váltófeszültség és az áramerősség közötti fázisszöget (fokokban), ha az áramkör impedanciája háromszorosa a termogén ellenellásának?
Az impedancia 3 kulonbozo tipusu "ellenallasnak" a komplex osszege. Rezisztencia, induktiv ellenallas es konduktiv ellenallas. Az elsot leszamitva mindegyik tisztan kepzetes. jwL es 1/jwC.
Az a gond, hogy nem vilagos mit jelent a termogen ellenallas.
Eloszor a rezisztenciara gondoltam mert az adja le a teljesitmenyet hokent. Ebben az esetben ha R a termogen ellenallas akkor 3R az impedancia. Ez meg nem lehet mert komplex erteknek kene kijonni. Biztos igy van a feladat?
Szia, az elso voltam?
Kozepsulis vagy?
Mert ott lehet hogy a butitott verziot tanitjak es impedancianak ti az Abs(z) tanuljatok. Ami az impedancia abszolut erteke, ami mindig valos szam.
Ha igy van akkor a felettem szolo jol irja mert ha Z=R+Ki akkor abs(z)=gyok(R^2+K^2)
Ekkor ez az ertek egyenlo 3R el.
gyok(R^2+K^2)=3R
R^2+K^2=9R^2
K^2=8R^2
K=gyok(8)*R
Tehat az impedancia komplex resze gyok(8)Ri
Ekkor a fazisszog = arctg(gyok(8)R/R)=arctg(gyok8)
Vagy a másik irányból: fi=arc cos 1/3
(a képzetes résznél R szorzója meg 3*sin fi, ha valaki kérdezi, de a vastagbetűs kérdés megválaszolásához nem kell)
Kérdező, miként ˇ#3 írja, ilyeneknél fazorábrát kell rajzolni, és rögtön minden világos, mint a nap.
Ha nem hivatalból, a szakma alapjaként tanulod a villamosságtant, hanem csak úgy fizikán belül, akkor persze arra is van esély, hogy nem is találkozol a fazorábrával (ami amúgy a phasor szó ritka ronda magyarítása).
Valamint, ez esetben az is lehet, hogy csak időfüggvényekkel találkozol, a komplex számos számítási mód is inkább csak a szakmás réteg szokása (az impedancia nem komplex mennyiség, csak akkor, ha komplex számokat alkalmazunk).
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!