Hogy tudám megoldani hogy ne sok kis hanem egy nagy sókristályom legyen?
1 hete kezdtem el de csak sok nagyon kicsi sokristály lett. (Kb fél mm átmérő) Hogy tudnék csak egy darab nagyot csinálni ami 2-3 cm átmérőjű?
Ui: 13 éves fiú 5-ös kémia.
Az előzőek, plusz oltókristály használata. Egy kis darab kristályt tegyél az oldatba, elvileg akkor azon kellene kiválásnak létrejönnie. Esetleg lassítsd le a folyamatot a hőmérséklet csökkentésével.
Óvd a külső szennyeződésektől is az oldatot, minél kevesebb por legyen benne
"tegyél az oldatba"
Mármint zsinóron lógasd be.
- Nagy tisztaságú edényekkel dolgozz és desztillált vízzel.
- Forró oldatot készíts amit túltöményítesz, tehát a só adagolásakor már nem tud több feloldódni hanem az alján marad.
- Ne használj olyan sót amiben csomósodásgátló van. (Sárgavérlúgsó - egy veszélytelen ciánszármazék. [link] de a kristályosodást befolyásolja.)
- Vékony damilon vagy cérnán lógasd az edény közepébe a magkristályod, hogy legyen helye minden irányba növekedni.
- Lassítsd az oldatod kihülését! Például amikor forró, tömény és belógatod a magkristályod, akkor beleteszed egy vastag hungarocell dobozba aminek jól záródó fedele is van ugyancsak hungarocellből. Így lassan fog csak kihülni és lesz ideje a kristálynak növekedni ahogy lasan kicsapódik a só az oldatból!
Ugyanezen módszerrel lehet növeszteni szép kristályokat pl timsóból, rézgálicból is.
"Esetleg lassítsd le a folyamatot a hőmérséklet csökkentésével. "
Kettes ez nagy hiba lenne, pont hogy ne hirtelen csökkenjen a hőmérséklet! A hőmérséklet csökkenését kell lassítani pl hungarocell dobozzal. Amit nem nehéz megcsinálni, a legtöbb háztartásban van hulladék csomagolóanyagként.
#6 így értettem, csak kicsit fáradt voltam már
(a kihűlés folyamatát lassítsd)
Ja és még valami, a vízoldékony kristályokat érdemes védeni a levegő páratartalmától. A kristályvíz elvesztése, vagy plusz beépülése tönkreteszi őket.
Az átlátszó körömlakk teljesen jó erre a célra.
Természetesen a növesztés után meg kell előbb száradnia, utána kaphat egy vékony lakk bevonatot.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!