Műanyag flakont szénsavas üdítő fagyba szétfeszíthet?
A hidegben ridegedő műanyagok szilárdsága általában nem csökken a hűtésre, csupán a rugalmassága, tehát ütésre, deformációra törhetnek.
Az a kóláspalack, ami melegben leejtve csak pattog, hidegben eltörhet, ha ledobod. de ha csak áll, nemigen.
Egyébként tudtommal a PET palackok anyagválasztásának az egyik oka éppen az, hogy kevéssé ridegednek.
Egy lassú befagyás tágulását még le tudja követni a flakon nyúlása.
Én még szénsavas üdítő PET palackját sosem láttam szétfagyni.
Ezeknek tényleg elég nagy szilárdsága van, végülis durva nyomást kell megtartaniuk, méghozzá minden reális használati viszony közt, vagyis nyári melegtől téli hidegig, ha nem így lenne, az komoly balesetveszélyt hordozna.
Egy literes citromlére azért már nem vennék mérget. A nem szénsavas palackoknál nyomástartási igény nincs, gyengébbek, gyakran nem is PET az anyaguk.
A HDPE, LDPE közeli rokonok, de nem azonosak a PET-tel, ott van még a PP és PS, ezek elég randán törhetnek hidegben.
"Én még szénsavas üdítő PET palackját sosem láttam szétfagyni."
Megerősíthetem, én sem. Heteken keresztül a szabadban lévő kólás palackok, - vízzel a belsejükben - sértetlenül "úszták meg" a fagyokat. Sőt, az egyiket elejtettem, és a fagyott tartalma ellenére sem tört el, vagy repedt meg. :)
dellfil
"Én még szénsavas üdítő PET palackját sosem láttam zétfagyni."
Megerősítem. Én sem. Az ok hogy elég rugalmas ahhoz szerintem hogy még ilyen alacsony hőmérsékleten is tudja követni a tágulást.
#8:
Az könnyen lehet. Ezeket a flakonokat kész csavaros nyakú, de vastagfalú, fiola méretű előgyártmányból fújják, szerszám vagy hőmérséklet probléma miatt esetileg elvékonyodhatnak néhol. Nem hiszem, hogy száz százalékban nyomáspróbáznák a gyártósoron.
Amúgy paradox módon éppen a legvastagabb részen, a nyaknál, menetnél a legtörékenyebbek. Az anyagvastagság miatt itt ridegebbek.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!