Miért nem írják rá a sóra, hogy fluorid van benne?!
10...
"A nátrium-klorid igen nagy mennyiségben fordul elő a Föld felszínén, főként a világtengerekben, óceánokban. Ezek összességében 3-3,5% oldott sót tartalmaznak, melynek kb. 80%-a NaCl. A sarkkörök tájékán az olvadó jég miatt ennél alacsonyabb a sókoncentráció, egyes lefolyás nélküli tavak, tengerek viszont magasabb sótartalmúak. Ilyen például a Holt-tenger. A sókoncentráció gyakran annyira megnő, hogy az oldat túltelítetté válik, és a só kikristályosodik."
11: Tök mindegy.
12: Ezt bevezették? Mert ha igen, akkor a külföldi só máris fluoridos.
Én most égtem ki bakker :D :D
Arra linkelj forrást, hogy fluoridot kevernek hozzá ( bár nem tudom a kristályos NaCl-hoz hogy lehet hozzákeverni F- -ot ) :D
Úgy látszik a kérdező nem érti meg mi a különbség a hozzákevernek és tartalmaz között.
Tök hülye :/
Kedves kérdező,
értsd már meg végre, hogy a közönséges asztali só nem tartalmaz fluoridot.
Túlnyomórészt (97-99%) nátrium-klorid, de hogy ne csomósodjon (mert az a főzésnél nem előnyös), adnak hozzá csomósodásgátlót (kalcium-karbonát (E 170), nátrium-karbonátok (E 500), magnézium-karbonátok (E 504) és különböző ferro-cianidok (E 535-538)) - de ezeket feltüntetik a terméken.
Elvétve tartalmazhatnak egyéb anyagokat - kalciumot, magnéziumot, vasat, cinket rezet, stb... - mert ez a természetben megtalálható. Viszont fluorid nincs benne.
Mivel a só remek hordozója a fluoridnak és a jódnak, vannak olyan termékek, amelyekhez adagolnak fluoridot vagy jódot - de ezeken a termékeken ezt külön jelölik (jódozott, fluoriddal dúsított).
Ezekre az anyagokra az emberi szervezetnek bizonyos mértékben szüksége van - például ezért van a fogkrémben is, több országban a csapvízhez is adagolják ( [link] illetve [link] ).
Kis hazánkban - pontosabban Szegeden és környékén, ahol a víz kevés fluorid tartalmú - extenzív klinikai kutatások zajlottak erről:
* [link]
* [link]
"Akkor mégiscsak van fluorid a sóban.."
Már amelyiken feltüntetik, hogy fluoriddal dúsított.
A mezei, szokványos konyhasóban nincs, ahhoz csak maximum csomósodásgátlót adnak - mint azt már az előzőekben kifejtettem.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!