A "g" állandó a fizikában? Ha igen akkor mennyi?
Földrajzi helyzet, elsősorban földrajzi szélesség függvénye.
Egyenlítőn 9,78, sarkokon 9,83.
Nemcsak a szélességi körtől függ, hanem a földben lévő ásványi kincsektől is, és főleg a MAGASSÁG-tól.
Tehát semmiképp sem állandó. Van másik, igazi gravitációs állandó,
az általános tömegvonzás állandója SI egységekben: 6673x10-11 Nm2 kg-2
Az "főleg a MAGASSÁG" azért egy kicsit erős. Előbb számolj, aztán tégy kinyilatkoztatásokat. A Föld legmagasabb és legmélyebb helyén a magasságkülönbségből adódó gravitációs gyorsulás különbség kb. 1/4%.
Gravitációs állandó értékét kicsit elbaltáztad, ezredrésze az általad feltüntetettnek. Dimenziója tulajdonképpen stimmel, de inkább m^3.kg^-1.s^-2 alakban szokás írni.
A magasságot amikor említettem, nem mondtam, hogy a Föld legmagasabb vagy legmélyebb helye közti magasságkülönbségről van szó, mert azóta feltalálták a repülőszerkezeteket is. Ezzel is próbáltam igazolni, hogy nem lehet állandó.
A "G" értékét beillesztettem valahonnan a netről, ha nem jó, akkor sorry, most nem fontos.
Az a legszomorúbb, hogy Eötvös-inga hazájában ilyen alapokról beszélünk.
Padig igen. Bele kell keverni, hiszen a tömegvonzással kapcsolatos munkássága igencsak közismert. Szomorú ha te nem így látod ...
maci
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!