A halmazállapot egyenesen arányos a térfogattal?
Az igen.
A halmazállapot nem egy számmal mérhető mennyiség, így nem is lehet arányos semmivel.
Fhúúúú....Szóval ha veszek 2 m^3 vasat akkor az szilárd és ha veszek 4 m^3 vasat akkor....az ugyan úgy szilárd....
Nem tudom mit szeretnél kérdezni,de ezt a kérdést screen shot-oltam mert annyira mind fuck.
ha a sűrűségre gondoltál halmazállapot címszó alatt,akkor a válasz:
Attól hogy egy anyagi halmaznak (pl egy pohár víznek) nagyobb a térfogata mint egy vele megegyező anyagi minőségű halmaznak (pl egy kisebb pohár víznek) attól még nem lesz más a sűrűsége.
1 köbdeci víz ugyan úgy 1g/köbcenti mint 2 köbdeci víz.
Más dimenziójú a két mértékegység.
Nem olyan mint mondjuk a légnyomás és a hőmérséklet gázok esetén.Ott például van arányosság
Ha jól emlékszem itt Gay-Lussac rémlik a p/T=k dologgal,de régen volt szóval nézz utána ha érdekel...
Na szóval. Valószínűleg kémia házihoz kell a válasz (tudomány kategóriában kérdések 90%-a ahhoz kell...)
A sűrűség képlete ró=m/V
Tehát ró állandó.Ez azt jelenti hogy az egyenlet (jelen esetben) bal oldala,ahol ró van,az egyenesen arányosan változik a jobb oldal változásával.
Azaz ha van egy testem aminek 3 köbcentije 15 gramm,akkor tudom hogy az 5 gramm/köbcenti.
Ha megváltoztatom a számokat,akkor arányosan változik a ró is.Legyen mondjuk előző mintájára 3 köbcenti 30 gramm.
Kétszer akkora a tömege ugyanakkora térfogatnak,tehát kétszer akkora a sűrűsége is. Ez már 10 gramm/köbcenti.
Ha azonban azonos anyag sűrűségét nézzük,akkor ott akárhogy variálódik a tömeg,és a térfogat,mindig azonos sűrűség lesz.
Tehát mondjuk víz esetén ha 1 g/cm^3 a sűrűség,akkor a tömeg lehet 1 gramm,és a térfogat lehet 1 köbcenti.
De lehet akár 1000 gramm és 1000 köbcenti is,a kettő hányadosa 1.
Adózzunk egy perc néma csönddel a névtelen hős előtt, aki még egy ilyen kérdésre is tudott komoly választ adni!
Respect!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!