A skalárszorzat és a skaláris szorzat egy és ugyanaz?
Egyik ismerősöm kérdezte tőlem, mivel neki mintha úgy rémlene, hogy egy egyetemi előadáson az előadó külön kihangsúlyozta, hogy a kettő nem ugyanaz. Viszont ezzel kapcsolatban sajnos sem ő, sem én nem találtam semmit a gugli segítségével, csak olyan oldalt adott ki, ahol az ismert (a->)*(b->)=|a->|*|b->|*cos(y) képletet írják le.
Gyanítom, hogyha a kettő nem ugyanaz, akkor valószínűleg a mátrixok környékén kell keresni a választ.
Ha esetleg valaki érdemit tud ezzel kapcsolatban mondani, azt megköszönném :)
Nos, van itt némi fogalmi keveredés.
Két vektor skaláris szorzatát sok matematika anyag is simán skalárszorzatnak írja.
Vektorok esetén ez mindenképpen a skaláris szorzat.
De két skalármennyiség szorzatát is nevezhetem skalárszorzatnak és az természetesen nagyon mást jelent.
Más aspektusát én nem ismerem, nem tudom elképzelni a dolognak.
Ez inkább nyelvtani kérdés, mint matematikai. Ha nagyon perverz valaki, akkor két skalár szorzatát hívhatja skalárszorzatnak, de akkor szembe megy az autópályán, mivel ezzel mindenkit összezavar, lévén, hogy skalárszorzatnak két vektor skaláris szorzatát szokták nevezni.
Tehát a kettő csak annak nem jelenti ugyanazt, aki túl okosnak akar látszani.
Skalárszorzat vagy skalárral való szorzás azok különböznek.
A kérdezettek ugyanazok, bár a profoknak szokása a dolgokat úgy hívatni ahogy ők szeretik (különben még sokkal nagyobb káosz lenne az elnevezések terén).
2 és 3:
Nos, a profok néha szeretnek külön törvényvilágot szülni, ami csak őnáluk van úgy.
:)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!