Kezdőoldal » Tudományok » Egyéb kérdések » Segíteni valaki ezekben a...

Segíteni valaki ezekben a latin szavak kiejtésében?

Figyelt kérdés

Holnapra kéne ez a házi kiejtés szerint valaki leírná nekem?

petechia

euphoria

eclampsia

atrophia

bronchitis

cholelithiasis

asthenia haemorraphia

pyelonephritis

urticaria

diabetes insipidus

pavor nocturnus

percussió

Hátha valaki leírná nekem ahogy ki kell ejteni.

2016. szept. 12. 19:28
 1/3 anonim ***** válasza:
100%
petékia, eufória, eklampszia, atrófia, bronkitisz, kolelitiázisz, aszténia hemorrágia (hemorráfiáról életemben nem hallottam, gondolom elgépelés, bár így is fura), püelonefritisz (ez görög eredetű, azért ü), urtikária, diabétesz inszipidusz, pávor nokturnusz, perkusszió.
2016. szept. 12. 21:21
 2/3 aperitif ***** válasza:
100%
Igaz, hogy az ipszilont ü-nek kell ejteni, de a gyakorlatban csak pielonefritisznek mondja mindenki a vesemedence-gyulladást.
2016. szept. 12. 22:27
 3/3 anonim ***** válasza:

Ezeket az orvoslásban így használják:

- petehhia

- aufória

- eklampszia

- atrófia

- bronhitisz

- kolelitiázis

- aszténia hemorráfia

- pielonefritisz

- urtikária

- diabétesz inszipidusz

- pávor nokturnusz

- perkusszió

Hogy hivatalosan, szigorú latin kiejtés szerint hogy kellene mondani, az lehet kicsit eltér. Pl. a cholelithiasis az hivatalosan kolelitiázisz lenne, de mindenki s-sel a végén mondja. Az y-t is talán ü-nek kellene ejteni, de püelonefritiszt aztán tutira nem mond senki:D

2016. szept. 13. 09:22

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!