Kezdőoldal » Tudományok » Egyéb kérdések » Mennyire nehéz a latin?

Mennyire nehéz a latin?

Figyelt kérdés
Nyelvatnilag, kiejtés szempontjából

2016. márc. 10. 21:56
 1/6 anonim ***** válasza:
2016. márc. 10. 22:22
 2/6 anonim ***** válasza:
100%

Hát a latin nyelvtan elég nehéz, kell hozzá logika, viszont ez a logikussága előny is lehet, ha valaki szeret rendszerben gondolkodni. Viszont nagyon sokat kell magolni ahhoz, hogy tudd "használni" a logikáját.

Kiejtés szempontjából nem nagy valami, főleg azért sem, mert a latint nem kell beszélni, ez tipikus az a nyelv, amit leginkább olvas az ember, ha ismeri. Ugyanis ez egy holt nyelv, írni, beszélni ma már nem igazán szoktak rajta.

2016. márc. 10. 22:27
 3/6 anonim ***** válasza:
Egy időben tanultam. Nekem elég nehéz volt, ma már nem is tudnék semmit latinul, de akkor is megszenvedtem vele. A declinatio-kat és coniugatio-kat sajnos tudni kell, és őszintén szólva én nem sok logikát láttam bennük.
2016. márc. 10. 23:27
 4/6 anonim ***** válasza:

Szerintem ha tanultál indoeurópai nyelvet, akkor a nyelvtani megoldásokban nagy meglepetés nem fog érni. A szavak ragozása szerintem teljesen logikus. Sőt még előny (vagy épp hátrány), hogy a szórend eléggé tetszőleges. Plusz még egy előny, hogy a szavak jó része ismerős lesz angolból vagy akár magyarból is.

Ami igazán nagy hátrány hogy ma ugyebár senki nem beszéli, tehát nincs az, hogy beraksz egy filmet latinul feliratosan, és akkor rádragad a nyelv. Csupán könyvből lehet tanulni. Ilyen szemtponból a kiejtés miatt aggódni is értelmetlen... :)

2016. márc. 11. 04:23
 5/6 anonim ***** válasza:

Erősen ragozó nyelv, a mondatokat az egyeztetés tartja össze, a szórendnek kicsi a szerepe.

Kiejtés: Ha megtanultad a szabályokat, akkor úgy olvasol, ahogy le van írva, nem úgy, mint bizonyos modern nyelvekben.

2016. márc. 11. 20:33
 6/6 A kérdező kommentje:
Mindenkinek nagyon szépen köszönöm a hasznos válaszokat!!
2016. márc. 14. 14:11

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!