Hogyan jönnek rá az állatok, hogy hogyan kell szaporodni?
Például az emberi hím honnan jött rá arra, hogy a két lába között lévő valami nem csak pisilésre jó?
Vagy azt, hogy milyen körülményekre van szüksége a fennmaradásukhoz. Pl., a szúnyog honnan tudja, hogy fehérjére van szüksége a szaporodáshoz, és hogy azt a vérben találja meg?
Gondolom, nem olyan fejlett a kommunikáció náluk
Te is elolvashatnál párat azok közül, amit belinkeltem...
A szociális minta követése (utánzás) nem feltétlenül tanulást jelent, annál sokkal egyszerűbb reakció.
De miért én magyarázkodok, olvassátok már el, hogy mi a szocializáció, és mondjuk leszállhatnátok rólam.
OFF
Ez már csak a kötözködés részemről, mert baromira ráérek.
Te is elolvashatnád, amit belinkeltél, a négyből három arról szól, hogy a szocializáció TANULÁSi folyamat.
Ez egy.
A másik az, hogy az állatok párzásának, illetve táplálkozásának az égegyadta világon semmi köze nincs a szocializációhoz. A linkjeid a kérdés szempontjából teljesen irrelevánsak, paprikás krumpli recepteket is linkelhettél volna.
ON
Aki nem ért hozzá, az miért ír?
Főleg, hogy még rendre is utasít másokat???
A szex ELÉG NAGY része ösztön. Amelyik állatnak ilyen ösztöne van, annak nem kell tanulnia.
Aztán, ahogy az állatok egyre értelmesebbek lettek, az ösztön egy részét átvette a tanulás.
Pl. a récéknél a nőstény ösztönösen felismeri a saját fajba tartozó hímet - míg a nőstények jobban hasonlítanak, a hímnek tanulnia kell. Ha véletlenül más fajú nőstény neveli őt fel (előfordul), akkor bizony ő nem fog soha szaporodni, mert nem jó lányokat kerget.
A majmoknál a szex INDÍTÁSA az TANULT. Amelyik hím majomnak ezt nem tanítják meg, az bizony soha nem fog szexelni. Biztos tudna - de fogalma sincs róla, hogy ezt neki kellene, és hogyan fogjon hozzá. Volt olyan állatkert, ahol oktató videót kellett vetíteni - utána már nem volt probléma.
Embernél egyértelmű, hogy nagyon sok dolog tanult. A női orgazmus például egy az egyben ilyen: amelyik nő nem tanulta meg, annak nem is lesz.
@aperitif
Egyáltalán te tudod, mi az a szexuális szocializáció? Fogadjunk, hogy nem...
Kötözködésed nem bánt, csak nem értem. Ha tényleg olyan sok időd van, akár utána is olvashatnál, mint azt már javasoltam párszor.
A szexuálpedagógia szóban a pedagógia sem arra utal, hogy tisztán ösztön lenne a szexualitás.
Az állatok párválasztásánál, szexuális szokásainál is igen nagy szerepe van a szocializációnak, amely nagyrészt utánzáson alapul.
Természetesen lehet ezekre azt mondani, hogy hülyeség, csak éppen nem igaz. Továbbra is fenntartom, hogy az állatok szexuális viselkedésében igen nagy szerepet játszik az utánzás.
#10! én írtam, #5-ben, hogy ez NEM tanulási folyamat!! A példáid meg emberekre vonatkoznak és a szocializációra, nem állatokra.
Bármilyen nehéz ezt ma sokaknak elfogadni: az ember ember az állat állat a növény növény az ásvány ásvány.
Nem lehet keverni, ez tudatállapot szint.
Jól nézne ki a természet, ha a kis hernyónak tanítani kellene a bebábozódást, a lepkévé válást. A kisegérnek a szaporodást.
Az embergyereknek viszont tanítani kell az emberré válást.
Az ember az emberré levést az embertől tanulja.
Ez utánzás, tanulás, szocializáció - nagyon összetett és bonyolult és életkoronként más hangsúllyal lévő folyamatokból áll
Bármilyen hihetetlen, de ha az újszülött nem látna/tapasztzala maga körül embereket, nem tapasztalna emberi szót, nem tanulna meg beszélni, nem értené a beszédet és még a függőleges testhelyzetet sem venné fel!
És az életkor is nagyon fontos - egy idő után már nem tudna megtanulni szavakkal beszélni.
A szexualitás nevelési része ennek a folyamatnak, többek közt olyan szempontból, hogy az embernek nem elsődleges célja a szaporodás, hanem a másik fél számára az örömszerzés és az uraltság, hogy ne a vak testi ösztönök uralják a szellemiségét, hanem a szellemiség által uralt legyen a test - de ebbe most nem megyek bele.
" még a függőleges testhelyzetet sem venné fel! "
Igen, ez igaz.
De sok hasonló igaz már a fejlettebb állatokra is. Ott is nagyon fontos már a tanulás - sok helyen pedig alapvető fontosságú, nélkülözhetetlen.
"az emberi szóra épülő beszédértés"
Ezt már a kutya is tudja.
"és a szóval való beszéd képessége"
Ez pedig megvan az összes magasrendű állatban (majom, delfin, papagáj).
NEM VAGYUNK EGYEDÜL.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!