Kezdőoldal » Tudományok » Egyéb kérdések » Ti hisztek a globális klímavál...

Ay carramba! kérdése:

Ti hisztek a globális klímaváltozásban?

Figyelt kérdés
És ha nem, akkor miért?

2016. szept. 4. 09:12
1 2
 1/11 anonim ***** válasza:
100%
Hinni a templomben kell a klímaváltozás tény! Arról, hogy mi okozza lehet vitázni, de a mért adatok egyértelműen bizonyítják.
2016. szept. 4. 09:27
 2/11 anonim ***** válasza:
100%
Azon esetleg lehet vitázni, hogy milyen mértékű az emberi befolyás, de az nem kérdés hogy éppen egy felmelegedési fázisban vagyunk.
2016. szept. 4. 10:02
 3/11 anonim ***** válasza:
100%
A klímaváltozásban lehet hinni, de mérni és bizonyítani is lehet. Szerintem is az a kérdés, hogy ezt mennyire befolyásolja az ember. A Föld életében már számtalan klímaváltozás ment végbe nélkülünk is.
2016. szept. 4. 10:07
 4/11 A kérdező kommentje:
Mind a hármótokkal egyetértek!
2016. szept. 4. 10:21
 5/11 A kérdező kommentje:
Most, 2016 július 17-én kint ültem a kertben, a pagodánkban, és teljesen libabőrös lettem hirtelen. Megnéztem, hány fok van, és csak 14,5 volt. Szerintem ez is egy bizonyíték a hirtelen hőingadozásra. Utána meg már több mint 30 fok volt, úgy hogy ez eléggé bizarr volt.
2016. szept. 4. 10:26
 6/11 anonim ***** válasza:
Ez nem hit kérdése.
2016. szept. 4. 10:30
 7/11 A kérdező kommentje:
A "hit" szót úgy értettem, hogy: Ez most igaz? Ez valódi? Ez létezik?
2016. szept. 4. 10:40
 8/11 A kérdező kommentje:

[link]

(legalsó sor)

2016. szept. 4. 10:41
 9/11 anonim ***** válasza:
Persze hogy létezik, csak most sokkal gyorsabban történik mint az előző ciklusokban.
2016. szept. 4. 11:29
 10/11 dellfil ***** válasza:
71%

"Hinni a templomban kell..." :)

Nem mindenki klímakutató - klímaszakértő, de a téma őket is érdekelheti. A laikus közönség csak a hitére támaszkodhat, elhiszi, vagy nem hiszi a szakértők által mondottakat. :D

Az már egy más kérdés, hogy a "klímakutatás" mennyire megbízható szinten van, és az eredményeit mennyire torzítja a politika, és a hisztikeltésre hajlamos média.

Vagyis a laikus közönség nem biztos, - a fentebb említettek miatt - hogy pontosan tájékozódhat a valós tényekről. Egyrészről.

Másrészről meg a laikusok nagy része sokkal inkább hajlamos a "sötét oldalban" - "sötét oldalnak" hinni, mint a "száraz" tényeknek. Hajlamos az "embert", az ember hatalmát túlbecsülni. Természetesen valamelyes alapja van rá, hiszen a technológia az utóbbi 150 évben szédületeset fejlődött, és úgy tűnik még egy darabig nem sokat lassul ez az ütem. (De azért szerintem igen, de ez más lapra tartozik... :D)

Harmadjára - de nem utolsó sorban(!) - ott van a haszonelvű, mindent az anyagi haszonszerzés alá rendelő, "egyre többet, egyre gyorsabban" szemléletű idióta fogyasztói rendszer. Ennek működése - ördögi körei - tényleg nem tesz (tesznek) jót az élhető környezetünknek.

Na mármost adottak a "képletek":

A politika által manipulált szenzációra éhes média + befogadó, hívő közönség = "Elpusztítjuk szeretett - nélkülünk édeni - bolygónkat, ""globális felmelegedést"" okozva."

Ennyi off után a kérdésre:

Természetesen "hiszek" a "globális klímaváltozásban". (Azt nem kérdezted meg, hogy miért, csak azt, hogyha nem akkor miért. :DDD) Azért elmondom. :D

A klíma MINDIG is változik, és MINDIG változni fog. Emberrel, vagy anélkül vitathatatlanul most is! Az a tény, hogy ez jelenleg melegedő tendencia persze alkalmas a hisztikeltésre. (Persze, ha hűlne, jönnének a jégkorszak jövendölések. :)

A vita általában az emberi tevékenységből fakadó részarányon folyik. A klíma ember általi befolyásoltságát szerintem erősen túldimenzionálják. E mögött sok politikai - gazdasági érdekcsoport bújik meg. (Gondoljunk csak a "széndioxid kvótára". Többek között. Vagy a "megújuló energia" címszó alatti milliárdos, billiós üzletre. :) Úgy néz ki, hogy az "olaj lobbinak" vége! Átnyergelnek a sokkal több anyagi hasznot hajtó "megújulókra".

A fentebb említett dolgokkal csak arra szerettem volna felhívni a figyelmet, hogy nem árt megkérdőjelezni a klímaváltozás antropogén eredetét.

Igen, lassacskán melegszik a globális(!) klíma. Ez sok tényezős dolog, és sok - különböző időtartamú - periódus egymásra "rakódásából" alakul ki.

Csak egy példa a sok közül: Melegszik a Nap. (Ez egy igen hosszú időtávú melegedési faktor, tán a leghosszabb. Az időskála százmillió év!! :D) A Nap százmillió évenként egy százalékkal növeli a sugárzás kibocsájtását. Ez egymilliárd év alatt tíz százalékot fog jelenteni a maihoz képest. Nem kell ecsetelnem, hogy akkorra - egy milliárd év múlva - már lakhatatlanul forró lesz a Föld.

Azután ott vannak a Föld pályaelemeinek időbeli (lassú!) változásai. Például a Föld fogástengely ferdeségének változása... De van erről jó leírás:

[link]

Amint látszik van egy 41000 éves periódus (21,5-24,5 fok) a tengelyferdeség mértékében, egy 23000 éves a tengely irányában, egy 100000 éves a Földpálya ellipszis nagytengelyének mértékében a kistengelyhez képest... Stb. Ezek mind erőteljesen éghajlatváltozást előidéző tényezők.

Ilyenkor szokták ellenvetésként felhozni az időfaktort. Azaz a klímában beálló változás időbeli mértékét. Azt mondják, hogy ilyen gyors, és drasztikus változás a múltban nem volt. (Pedig de... :DDD) Csak ugye minél távolabbra kutakodunk a múltban, annál "durvább" lesz a felbontás... :) Egy rövid időskálás grafikont összevetni egy nagyságrendekkel hosszabb időskálát tartalmazó grafikonnal, kemény csúsztatásokra ad lehetőséget.

Más. Az utóbbi száz év globális hőmérséklet átlagát összehasonlítva az utóbbi húsz év globális hőmérsékletének átlagával, 0,4 C fok (!) különbséget kapunk! Azaz négy TIZED fok a melegedés.

Ezt összemosni a lokális (térben és időben is) időjárási történésekkel nagy bátorságra vall. :D Vagy nem tudásra. Vagy manipulációra. Vagy minderre? :DDD

Aha, a gleccserek olvadása, a északi, - és déli - sarki jégolvadás. Igen arról se feledkezzünk meg.

De erről később, mert így is nagyon hosszú lére sikeredett az irományom... :DDD Vitaindítónak szerintem ennyi elég. :)

dellfil

2016. szept. 4. 13:29
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!