Miért nem küldtek embereket a Holdra az elmúlt 30 évben?
Mert drága?
Maga a Holdra szállás csak az űrverseny miatt volt olyan sürgős akkoriban.
Nagyon drága. Az árához képest már kicsi a média értéke. Gazdasági haszon középtávon sem várható tőle.
Most nincs politikai nyomás, mint '69.ben volt, hogy meg kell csinálni
Több helyen is szépen leírják erre a választ:
Összefoglalva, nincs már politikai nyomás hogy embert küldjenek a holdra, túl kockázatos is lenne, sokáig tudományos szempontokból sem tartották túl érdekesnek, illetve űrkutatásra sincs már annyi pénz, így ami van, azt más területekre koncentrálták.
Most már a holdi jégsapkák és a lávaüregek, barlangok felkeltették az érdeklődést, a 2020-as évek végén az oroszok például szeretnének is embert küldeni a Holdra. A NASA továbbra is mást tart fontosnak:
Az előzőhöz csak annyit, hogy a kérdés "a" Holdra szállást ír, pedig több is volt belőle:
Csak azért írom be, mert sokan azt gondolják, hogy egy ember járt csak a Holdon. (Illetve sokan azt, hogy egy sem, de az megint más történet. :))
A lényeg már fent elhangzott, drága nincs akkor motiváció mint a 60 as években.
A apolló program alatt a gdp 2-5% kapta a NASA, jelenleg kb 0,5% ot kap.
Most marha lusta vagyok utána nézni de jelenlegi árfolyamon aszem 200 milliárd dollár körül volt az Apollo program, 2016-ben a NASA éves költségvetése 20 milliárd körül van. (nem néztem mindennek utána de szerintem nagyságrendileg nem tévedtem)
Azon kutatási célok, melyek miatt az Apolló-missziók röpködtek, ma már nem érvényesek (ugyanígy a politikai űrverseny nyomása sem).
Viszont ha lesz valami az űrbányászatból, talán űrturizmusból, újra lehet, most már profitreményű új ok egy ÁLLANDÓ holdbázisra.
Ahhoz meg kelleni fog pár megelőző odaruccanás.
Ma nagy teljesítményű mérőberendezésekre, űrtávcsövekre költik a pénzt.
Ma sem lenne akadály egy Holdra szállás, csak rengeteg üzemanyagot kell egy rakétához kötni, és ami a legfontosabb, hogy kiváló precizitással kell megvalósítani magát az eszközt.
Annak idején senki nem merte elindítani az atomrakétákaf, ezért a hidegháborút az űrverseny által vívták meg. És azért volt belőle több, hogy az amcsik menőzhessenek, hogy "Látjátok? Mi már megint megcsináltuk és megint, a szovjetek meg nem győznek ideológiát gyártani, hogy ők miért csak robotokat küldenek oda."
Azóta meg azér nem ment senki oda, mert a Holdon rohadtul nincs semmi.
Ha olajat találtak volna a Hold belsejében, akkor már réges-rég ingajáratban közlekednének a tartályhajó-konvojok a Hold és a Föld között.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!