Mi a különbség a "kell" és a "muszáj" között?
Első és harmadik:
Ha szerinteteknémet eredetű szavakat nem használ egy magyar ember, akkor azért nem ártana utánanézni, hogy milyen szavak maradnának. (Föként ha utána a szláv eredetüeket is letiltjátok!)
A latin, görög meg török szavak szintén nem magyar eredetűek, azokat még lehet szerintetek használni?
Ugyanis ha CSAK olyan szavakat használtok, ami tényleg magyar, akkor nem sokat tudtok írni/mondani.
Magyarban szerintem nincs olyan markáns különbség a kettő között. Németben a sollen és a müssen között a különbséget nekem úgy magyarázták anno, hogy a sollen (kell) az belső kényszerre utal, míg a müssen (muszáj) külsőre.
Pl. ha azt mondom, hogy tanulnom kell, akkor valamiféle belső kényszert érzek a dologra. Azért kell tanulnom, mert jó jegyet szeretnék kapni, jó érettségit akarok írni, hogy bekerülhessek arra az egyetemre, amelyikre menni szeretnék.
Viszont muszáj tanulnom, különben kicsapnak az iskolából vagy megvernek a szüleim. De én amúgy nem akarok, mert rühellem az egész szart, de muszáj, különben apám előveszi a nadrágszíjat.
Remélem érthető:D
De mint mondtam, szerintem eléggé rokon értelemben használjuk a két dolgot, csak a muszáj egy kicsit talán erősebb kifejezés:D
A németben a müssen a belső kényszert fejezi ki (pl. ha sürgősen meg kell látogatni a mellékhelyiséget, az is müssen), a külső kényszer a sollen. Legalábbis én így tanultam.
Magyarban szerintem inkább a szövegkörnyezet változik, valahol a kell hangzik természetesebbnek, valahol a muszáj. Pl. furcsa lenne: "Muszáj tejet vennem, mert elfogyott." Lehet, hogy csak nekem hangzik furcsán. Szintén félrebicsaklik valahogy: "Kell a politikusoknak mindig vitatkozniuk?" Ha kicseréled muszájra, értelmet nyer a mondat.
Az ismerősöd példamondata szerintem azért nem állja meg a helyét, mert az evés és az ürítés is biológiai szükséglet.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!