Kezdőoldal » Tudományok » Egyéb kérdések » Meglehet kicsiben is építeni?

Meglehet kicsiben is építeni?

Figyelt kérdés
Egy orosz búvárszívattyút szeretnék "tanulmányozni" azzal, hogy megcsinálnám egy működő makett formájában. Tudom nagyából, hogy miként működik csak az elektromos részét nem tudom, a vasmag taszítja vagy vonzza a tengelyt, vagy mindkettő?

2016. jún. 21. 20:13
 1/3 Vortrex ***** válasza:

Mondjuk a búvárszivattyú az elég kicsi ahhoz, hogy egyben is lehessen tanulmányozni, de érdekes lehet modellezni

Nagy vonalakban a működése:

Van benne egy U-alakú vasmag, kb 2x400 tekercs menet van mindkét villáján, de még inkább úgy kell elképzelni, mintha egy egyenes, egy irányban tekercselt rúd lenne U-alakúra hajlítva, csak ettől trükkösen megváltozik a tekercselés iránya a villák között. Találtam róla egy egyszerű kis ábrát ( [link]

Ha áramot kap mágnesként viselkedik, az U alak egyik villája északi, a másik déi pólusú lesz. (Az ábra azt magyarázza, hogyha a két pólust satuba rakva összezárják, akkor a vele sorba kötött égőnek csökken a fényereje)

Mivel a hálózati áram 50Hz-es frekvencián váltakozik, így a mágnes is másodpercenként 50szer polaritást vált. Polaritás váltás közben, mivel szinusz hullámban váltakozik az áram, egy adott pillanatban egyáltalán nem kap áramot, elveszíti a mágnesességét.

Tehát másodpercenként 50-szer húz a mágnes és 50-szer kiold. Közben egy tengelyt rángat, aminek egy vastömb van a végén, hogy fogja a mágnes. (soha nem szabad, hogy a tengely beleverjen a mágnesbe, mert tönkre teszi a gépet)

Ezek után már pofon egyszerű a működése, az így létrejött vibráció egy membránt mozgat két szelep között, az egyik szelep mindig csak beengedi a vizet, a másik szelep mindig csak ki.

Az egyszerűsége mellett hihetetlenül nagy magasságokba képes nyomni a vizet, csak a komoly mechanikus igénybevételek miatt és a melegedéstől általában hamar tönkre mennek.

2016. jún. 22. 22:57
 2/3 Vortrex ***** válasza:
Igazából csak egy szelep van bennük, ami mindig csak beengedi a vizet. Nem tudom mért írtam kettőt
2016. jún. 22. 23:16
 3/3 Vortrex ***** válasza:
Ja és a mágnes mindig csak behúzza a tengelyt. A két öntvényt összekötő vastag gumilap, húzza vissza alaphelyzetbe
2016. jún. 22. 23:43

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!