Ha újra akarom tanulni a fizikát, milyen átfogó könyvet ajánlanátok?
Az Obádovics félét kezdtem keresn és erre akadtam:
Blázsovics József - Ennyit kell(ene) tudnod matematikából
Erről mi a véleményetek?
Én mateknak Reiman István: Matematika c. könyvét ajánlanám, benne van a gimis anyag + integrálás, deriválás, mátrixok és asszem komplex számok is.
Itt fel van töltve a tartalomjegyzék, nézd meg aztán meglátod, hogy szerinted erre van-e szükséged.
A neten a coursera-t meg a khanacademy-t már úgy látom linkelték, ott igen jó anyagok vannak. Courserával egyetlen negatív tapasztalatom, hogy egy idő után törlik a régebbi videókat, és így nem tudtam újra megnézni egy asztrofizikás sorozatot. :( Pedig az eszméletlen jó volt.
Holics László régebbi kétkötetes vagy az újabb egy kötetes kiadása jó a gimis fizikához. Nálunk egyetemen mindig emlegetik a Feynmann-sorozatot, ahol kötetenként jár át 1-1 témakört, és azt már emeltebb szinten. Szerintem azokat is olvasgathatod.
(Aztán ha egyszer még emeltebben szeretnéd, akkor ajánlom figyelmedbe a Landau-sorozatot.)
Ez szerintem inkább attól függ, hogy a fizika újratanulását csak elméletben gondolod, vagy gyakorlati feladatokban is. Mert szerintem ha megtanulod a vektorműveleteket, deriválási szabályokat, stb., akkor érteni fogod mit csinál Holics meg a többi fizikus a könyvekben. Viszont, ha szembejön egy fizikafeladat, akkor hiába tudod az elméletet, gyakorlat hiányában nem fogod tudni megoldani (és rengeteg fizikafeladat van, amihez jóformán nem is kell fizikatudás, csak matek, de az kézügyesség szintjén. Én pl. ebben a félévben elektromágnesség gyakon orrba-szájba integráltam, összvissz tudnom kellett három vagy négy fizikaképletet, de a feladatmegoldáshoz csak integrálgatni kellett.)
Szóval attól függően, hogy hogyan szeretnél tanulni döntsd el, hogy szükséged van-e feladatokra. Én azért integrálásból meg deriválásból mindenféleképpen gyakorolnék. Arra meg jó a sárga feladatgyűjtemény második része, ami zöld. Biztos tudod miről beszélek, de belinkelem:
ő a sárga, neki a következő része ugyan ilyen, csak zöld a borítója.
Elkezdtem tanulni a középiskolai matekot, de vannak homályos foltok, amikre már nem tér ki. Lehet, hogy általános iskolától kell elkezdenem?
Ajánlanátok átfogó általános iskolás matekkönyvet?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!