Hogyan lehet a palinkaban kemiai anyagokat kimutatni?





"A metanolt meg bórsavval vagy hasonlóval nem lehet kimutatni, aki tanult valamennyi kémiát, az tudja, hogy lángfestése csak a fémes kationoknak van."
De bizony lehetséges :). A bórsavat észteresíti a metanol, és a metil-észter gőzeit meggyújtva a láng zöld színű lesz, így a bórtartalmú anionokat ki lehet mutatni viszonylag töményebb oldatból az ionvadász laborban. Az észteresítéshez viszont savkatalízis is kell természetesen (a bórsav nyilván nem elég), szóval mondjuk kénsavat is bele kell csempészni a mixbe.
Mondjuk azt nem tudom, hogy más alkohollal képzett bórsav-észter is adja-e ezt a próbát. Ha igen, akkor a kérdező nem sokra megy a dologgal.





Ahhoz nem kell pancsoltnak lennie a pálinkának, hogy furcsa íze legyen és furcsán érezd magad. Ha kontárul csinálták (hibás erjesztés és/vagy hibás párlatelválasztás), akkor ezekre helyből is nagyon jó esély van. Halálos méreg ettől nem lesz belőle, de nem érdemes nagyobb mennyiséget inni egyszerre. A kontár házipálinka legáltalánosabb veszélye a gégerák (az európai statisztikák alapján legalábbis), de ez csak hosszútávú fogyasztásnál igazán kockázat.
A metilalkohol a természetes pálinkában leginkább csak riogatás: nem igazán lehet olyat főzni, amitől megvakulsz, mert akkor a szeszfőzés első párszáz évében (amikor a szeszfőzők szó szerint nem tudták, mit csinálnak) fél Európa megvakult volna... metanolmérgezést a denaturált szeszes pancsolás okoz, de az EU-ban már nincs metanol a denaturált szeszben... a pár évvel ezelőtti cseh botrányt is színtiszta metanol hozzápancsolása okozta, ehhez azért elég elvetemültnek kell lenni.
Egyéb adalékot – ahogy a többiek is leírták – akkor találsz meg, ha konkrétan tudod, mit keresel... mivel minden anyag „kémiai anyag”.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!