Mint tudjuk, az emberiséget három narcisztikus sérelem érte Kopernikusz, Darwin és Freud által. Lesz negyedik? Mi lesz az?
Az első kettő inkább a keresztény egyház sérelme, az emberek addig is csak a vallás miatt hitték, hogy kitüntetett helyzetben vannak. Nem sérelem volt, hanem válaszút.
A harmadik is inkább új információ. Csak a valóban nárcisztikus emberek veszik sérelemnek, de a többség kíváncsian várja az ilyen eredményeket.
A heliocentrikus világképet nem Kopernikusz találta ki, ő csak egy jelentős lépést tett a bizonyítása felé. De Európában már a VIII. században forgalomban volt ez a nézet (legalábbis akkorról származik az első írásos említés), Ázsiában (pl. Indiában) meg már az ókorban is.
A majomperről szóló film nagyobb vicc, mint maga a per volt. Még az ellenkezője sem igaz. Egyébként én az emberi faj származásáról szóló elképzeléseket a rendelkezésre álló bizonyítékok alapján, egy semleges, nyitott világnézetből kiindulva nem látom kellően megalapozottnak, de ez már az én bajom. És nem vagyok vele egyedül... Sajnos a legtöbben valóban sértett, hőzöngő keresztények, de azért tudnak értelmes érveket is mondani néha.
Freudot meg attól függ, hogy nézzük. A tudatalatti hatalmának felfedezése s bizonyítása ad egy nagy lehetőséget a felelősséghárításra.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!