Miből tevődik össze a hanghullám?
Figyelt kérdés
Úgy értem hogy pl a fény az tudom hogy fotonokból áll. És a hanghullám az milyen anyagból (milyen részecskéből) áll? Azt nyilván tudom hogy a hanghullám az valamilyen anyag mivel hogy érzékeljük. Előre is köszönöm a válaszokat.2016. márc. 26. 15:48
1/5 anonim válasza:
A közeg részecskéiből. Ellenben a fénnyel, ami vákuumban is terjed, a hang terjedéséhez közegre van szükség. Pl. ha a hanghullám a levegőben terjed, akkor az oxigén, nitrogén... stb. molekulák rezegnek.
2/5 anonim válasza:
Miért a vízhullám miből tevődik össze? Egyszerűen csak az energia tovaterjedése egy közegben. Ezért nincs hang vákuumban
3/5 anonim válasza:
Még annyi, hogy a fénynek is kell egy bizonyos közeg amiben terjed, ha jól tudom ezzel magyarázható transzverzális hullám tulajdonsága
5/5 anonim válasza:
A hanghullám az nem más, mint mechanikai rezgés. A rezgés pedig nem más, mint energiák egymásba alakulása. Mechanikai rezgésnél helyzeti és rugalmas energiákról van szó. Természetesen hangnál az adott közeg részecskéi végzik a rezgőmozgást. Tulajdonképpen nem a konkrét anyagot fogja fel a fülünk amikor halljuk a hangot, hanem annak a rezgésben megnyilvánuló energiaváltozásaira reagál.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!