Ha egy 7 tagú társaságban mindenki kezet fog mindenkivel egyszer, hány kézfogás történt összesen?
Figyelt kérdés
2010. ápr. 2. 12:30
1/8 anonim válasza:
(n*(n-1))/2
szerintem 21.
n-1 (mert senki nem fog önmagával kezet)
/2 mert ha egyik ember fogott a másikkal kezet, akkor a másik már nem fog vele.
2/8 anonim válasza:
Pont annyi a kézfogás, mint amennyi egy hét oldalú sokszögbe behúzható "átlók" száma plusz az oldalak száma. ;) Számold meg hogy mennyi van, van is rá képlet. Minden csúcsból húzhatsz élt minden másikba. Tehát egy csúcsból, hat másikba. Ez mind a hét csúcsra igaz, az már 6*7=42. Viszont mindent kétszer számoltál, így öszesen 21.
3/8 anonim válasza:
Szia! Most írtam kis érettségit, ott is volt ilyen feladat :). Az első ember 6 fővel tud kezet fogni(magával értelem szerűen nem). A második már csak 6-al (mivel vele történt az első kézfogás) A harmadik 5el és így tovább. Tehát a végeredmény 6+5+4+3+2+1 =21 kézfogás
4/8 anonim válasza:
De jó, három különböző megközelítésből három jó eredmény. Ilyet se láttam még ezen az oldalon.
5/8 anonim válasza:
Ráadásként itt egy negyedik. :-)
A probléma úgy is megfogalmazható, hogy hány darab két elemű csoportot lehet képezni 7 számból úgy, hogy a sorrend nem számít.
A megoldás a binomiális együttható adja, aminek az értéke ebben az esetben (7 alatta 2) vagyis
n = (7*6)/(1*2)
n = 21
======
Így lehet kiszámítani a lottóvariációk számát is.
6/8 anonim válasza:
Milyen szép dolog a matematika :)
7/8 anonim válasza:
xd szetnem asszem azé mert 7*7 =49
8/8 anonim válasza:
Annyi, ahány éle van egy 7 csúcsú teljes gráfnak.
Az általános (akármilyen n-re) felírt képlet pedig egyezik az első válaszoló képletével, hisz a teljes gráf éleinek száma n csúcs esetén (n(n-1))/2.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!