Egy szuper-masszív fekete lyuk mondjuk pl. egy 3 milliárd naptömegűnek mekkora az átmérője? A mi napunk halála után neutroncsillag lesz?
Áhá, szóval a schwarzschield-sugár volt a kérdés lényege?
Talán, ha elolvastam volna a válaszokat...
Amúgy, bármiben is egyezzenek meg a fizikusok,
én az "efféle méretnek" mindig azt a távolságot tekintettem,
ahol már a fényt is csapdába ejti.
Számomra a fény az etalon.
Amúgy, köszi, hogy reagáltál nem túl tudományos szösszenetemre.
"Áhá, szóval a schwarzschield-sugár volt a kérdés lényege? "
Konkrétan nem, de ennek alapján határozzák meg a fekete lyukak méretét (de inkább a tömegével szokták jellemezni, ami viszont közvetlen kapcsolatban áll a fekete lyuk méretével is).
"Amúgy, bármiben is egyezzenek meg a fizikusok,
én az "efféle méretnek" mindig azt a távolságot tekintettem,
ahol már a fényt is csapdába ejti. "
Pontosan ezt a "gömbhéjat" nevezik eseményhorizontnak. E gömbhéjak a fekete lyuk középpontjától mért távolsága pedig azonos magával a schwarzschield-sugárral :) És ebben egyeztek meg a csillagászok is. Végeredményben teljesen logikus is a dolog.
"Számomra a fény az etalon. "
Egyelőre a fizika számára is, ilyen tekintetből.
Zsenikém... ejj-ejj.
A mondás úgy tartja, hogy a tudás fegyver. Ha ezt BTK-ba foglalnák, te életfogytiglant kapnál, vagy a halál soron ülnél. :D
Bizonyára láttad a Star Trek (2009) című filmet. Ott 2 űrhajót is elnyel egy fekete lyuk, ami a múltba vitte őket vissza.
Az oké, hogy az időutazás és az eseményhorizont mögötti rész túlnyomó része fikció, de nem kellett volna spagetti hatásnak fellépnie?
Csak mert, ha a fehér lyukon ki is jönnének, az bizonyos, hogy nem eredeti formában. Ott viszont egyben - sértetlenül jött ki.
Tudom ez csak egy film, ami ezen része fantázia. De azért na! :D Ha már megfilmesítették, akkor tudni szeretném, hogy ez valós-e.
Azt már írtad, hogy egy kisebb lyuk esetében intenzívebbek ezek a folyamatok, míg egy szuper nagy tömegű esetében kiegyenlítettebb.
Erről a dokumentum filmet is láttam nem rég.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!