Kezdőoldal » Tudományok » Egyéb kérdések » Egy szuper-masszív fekete...

Egy szuper-masszív fekete lyuk mondjuk pl. egy 3 milliárd naptömegűnek mekkora az átmérője? A mi napunk halála után neutroncsillag lesz?

Figyelt kérdés
2016. márc. 8. 21:06
1 2
 11/14 anonim ***** válasza:
Nem, nem maradtál le semmiről. A valós, tényleges méretét természetesen nem tudjuk megmérni, hisz azt sem tudjuk, hogy mit is kéne mérni valójában (mi van "benne"), ráadásul a mérés hogyanja meg még problémásabb, a fekete lyuk különös tulajdonságai végett (eseményhorizont). Ezért aztán egy ilyen "hallgatólagos megállapodás" keretén belül az asztromókusok úgy döntöttek, hogy a fekete lyuk schwarzschield-sugarát tekintik a fekete lyuk határának, méretének, mivel a mai tudomány matematikája csak odáig tudja leírni ezt az égitestet. Tehát a fekete lyuk átmérője alatt a schwarzschield-sugár kétszeresét tekintik. Ez pedig egyetlen egy dologtól függ: a fekete lyukká sűrűsödött anyagmennyiségtől, vagyis a lyuk tömegétől. És két fő ok miatt tekintik ezt a fekete lyuk méretének: egyrészt így kényelmes kezelni a dolgot. Másrészt pedig jelen ismereteink szerint tökmindegy mi hullik bele egy ilyen objektumba, attól minőségileg látszólag semmilyen különbség nem lesz köztük. Tehát teljesen mindegy, hogy egy kiló hidrogén, vagy egy kiló ólom vagy egy kiló akármi más pottyan bele, semmi különbséget sem tudnak jelenleg kimutatni ezen esetek között.
2016. ápr. 19. 19:07
 12/14 takimann ***** válasza:

Áhá, szóval a schwarzschield-sugár volt a kérdés lényege?

Talán, ha elolvastam volna a válaszokat...

Amúgy, bármiben is egyezzenek meg a fizikusok,

én az "efféle méretnek" mindig azt a távolságot tekintettem,

ahol már a fényt is csapdába ejti.

Számomra a fény az etalon.

Amúgy, köszi, hogy reagáltál nem túl tudományos szösszenetemre.

2016. ápr. 19. 20:44
 13/14 anonim ***** válasza:
100%

"Áhá, szóval a schwarzschield-sugár volt a kérdés lényege? "

Konkrétan nem, de ennek alapján határozzák meg a fekete lyukak méretét (de inkább a tömegével szokták jellemezni, ami viszont közvetlen kapcsolatban áll a fekete lyuk méretével is).

"Amúgy, bármiben is egyezzenek meg a fizikusok,

én az "efféle méretnek" mindig azt a távolságot tekintettem,

ahol már a fényt is csapdába ejti. "

Pontosan ezt a "gömbhéjat" nevezik eseményhorizontnak. E gömbhéjak a fekete lyuk középpontjától mért távolsága pedig azonos magával a schwarzschield-sugárral :) És ebben egyeztek meg a csillagászok is. Végeredményben teljesen logikus is a dolog.

"Számomra a fény az etalon. "

Egyelőre a fizika számára is, ilyen tekintetből.

2016. ápr. 20. 10:39
 14/14 A kérdező kommentje:

Zsenikém... ejj-ejj.

A mondás úgy tartja, hogy a tudás fegyver. Ha ezt BTK-ba foglalnák, te életfogytiglant kapnál, vagy a halál soron ülnél. :D

Bizonyára láttad a Star Trek (2009) című filmet. Ott 2 űrhajót is elnyel egy fekete lyuk, ami a múltba vitte őket vissza.

Az oké, hogy az időutazás és az eseményhorizont mögötti rész túlnyomó része fikció, de nem kellett volna spagetti hatásnak fellépnie?

Csak mert, ha a fehér lyukon ki is jönnének, az bizonyos, hogy nem eredeti formában. Ott viszont egyben - sértetlenül jött ki.

Tudom ez csak egy film, ami ezen része fantázia. De azért na! :D Ha már megfilmesítették, akkor tudni szeretném, hogy ez valós-e.

Azt már írtad, hogy egy kisebb lyuk esetében intenzívebbek ezek a folyamatok, míg egy szuper nagy tömegű esetében kiegyenlítettebb.

Erről a dokumentum filmet is láttam nem rég.

2016. ápr. 20. 16:19
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!