Egy szuper-masszív fekete lyuk mondjuk pl. egy 3 milliárd naptömegűnek mekkora az átmérője? A mi napunk halála után neutroncsillag lesz?
A Föld 8 és fél percnyire van a Naptól, duplaekkora távolságra kb. az aszteroidaöv van. A Plútó bő 5 fényórányira kering a Naptól, és még ez is jelentéktelen távolság a Naprendszer határaihoz képest.
A Napunk nem rendelkezik elég nagy tömeggel (anyagmennyiséggel) ahhoz, hogy neutroncsillaggá alakuljon át. Fehér törpe válik majd belőle, ahogyan az #1 írta.
DE: a halála után gyakorlatilag mintegy "őrláng" fog tovább üzemelni még nagyon sok évmilliárdon keresztül. Előfordulhat ugyanis, hogy később egy gázban gazdag ködön keresztül vezet az útja, vagy egy másik csillag vonzáskörzetébe kerül, amelyről aztán anyagot (főként hidrogéngázt) fog tudni elszipkázni. Ha ez megtörténik, és elegendő mennyiségre tud szert tenni ahhoz, hogy a hidrogénfúzió újra beinduljon rajta, akkor a galaxis egyik legfényesebb, Ia típusú szupernóvájaként fogja végezni, aminek végeredményeképp neutroncsillag, de akár fekete lyuk is válhat belőle. De ez már mindenképpen a Föld teljes megsemmisülését követően fog bekövetkezni, ha egyáltalán bekövetkezik valaha is.
A kiszámolt 9 milliárd km-es sugár kicsit nagyobb, mint a Plútó legnagyobb távolsága a Naptól (7.4 mrd km).
A fény ezt a 9 milliárd km-t 30000 s, 8.33 óra alatt teszi meg.
Mindenkinek ment a like.
Úgy tűnik matekból megbuktam. :D Valamit elszámolhattam.
Függetlenül a kérdésemtől nyugodtan írhattok ám ilyen okosságokat mert k. jó olvasni őket. :)
#4-es válaszoló, nem Te vagy a biztosító-társaságos zseni? :)
"No, de Freud! Hiszen nekem neurózisom van!"
Ha nem tévedek bármely Fekete Lyuknak, tehát "Egy szuper-masszív fekete lyuk"-nak
a mérete is nulla, vagy ahhoz közelít, azaz ennyi az átmérője.
Vagy lemaradtam valami nagy felfedezésről?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!