Kezdőoldal » Tudományok » Egyéb kérdések » Stirling motor-t kondenzálódó...

Ati's kérdése:

Stirling motor-t kondenzálódó gázzal töltöm, akkor nem javíthatnék a hatásfokon?

Figyelt kérdés
Nem régiben felfedeztem a Stirling motort és elkezdetem agyalni, hogy mi lenne, ha hűtőközeggel azaz alacsonyabb hőmérsékletre reagáló (alacsony forráspontú) gázzal tölteném akkor, nem e javítanék a hatásfokán pl: elkezdem melegiteni R 134 nevezetü gázt 40-C fokon 15-bar nyomás keletkezne. úgy tudom hogy az eredeti stirling heliummal van töltve, de nem tudom hogy reagál a hömérsékletre, és igy nem tudom elképzelni hogy müködik úgy.. elképzelhető hogy már 40C fokon ugyan úgy tudom használni ezzel a hűtőközeggel, mint 160 C fokon héliummal??

2016. márc. 7. 19:48
 1/1 Walter_Dornberger ***** válasza:

nem javítanál, sőt rontanál.

A hélium használatának oka: ez közelíti meg leginkább az ideális gázt.

(3 mozgási szabadsági foka van, mivel egyatomos gáz)

A fázisváltozás (kondenzáció, párolgás) az entrópia változás miatt jelentős veszteséget termelne, míg az ideális gázként viselkedés tartományában (a héliumnál ez széles hőmérséklet tartomány) az állapotváltozás majdnem ideális is lehet (izentropikus) így nagyon jó hatásfokú lehet.

Ezért is kerülni kell a többatomos gázokat, mert amolekulákban a szabadsági fokok száma nagy, így a nem transzlációs szabadsági fokokra jutó energia kvázi elvész a munkavégzés szempontjából.

2016. márc. 7. 20:40

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!