Az öregedés genetika vagy életmód kérdése?
Azt vettem észre, hogy az emberek különböző sebességgel öregednek. Néha két azonos életkorú ember közül az egyik tíz évvel fiatalabbnak látszik, mint a másik.
Több helyen is azt olvastam, hogy ez 80% életmód és 20% genetika kérdése. De ahogy figyelem a körülöttem lévő embereket, számomra nem úgy tűnik, hogy akik jobban tartják magukat, azok egészségesebben élnek.
Várom mások véleményét a dologról.
Alapvetően a genetikailag van kódolva az emberi élet hossza. Ez kétféle szempontból közelíthető meg: az egyik szempont szerint ez olyan 25-35 évet tesz ki a természetben, ennyi idő bőven elég ahhoz, hogy a "fajfenntartási kötelezettségeinek" eleget tudjon tenni az egyed, vagyis elegendő utánpótlást tudjon nemzeni, és az utódait fel is tudja nevelni az ivarérettsége (kb. 12-15 év) és a halála (kb. 35 év) között. Ennyi ideig általában kitartanak a fogak, az ízületek, a látás és hallás élessége, a belső szervek, még akkor is, ha igen mostoha körülmények között kell élnie az egyednek (ősemberek).
A másik szempont szerint az élethossz nagyjából olyan 100 évre van kódolva, ha az egyed jó körülmények között éli az életét (a fejlett államokban, jóléti társadalomban). Vannak ennél hosszabb ideig élő emberek is, ők ilyen szempontból jó génkombinációt örököltek a szüleiktől, és legtöbbször egészséges életmódot is folytatnak, meg még szerencséjük is volt életük folyamán. De ennél általában rövidebb ideig élnek az emberek (átlagéletkor 70 év körül van a fejlett államokban).
Tehát alapvetően a genetikailag örökölt tulajdonságok határozzák meg az ember élethosszát, de ezt akár 2x-3x hosszabbra is lehet nyújtani, ha valaki odafigyel az egészségére, életmódjára, életkörülményeire.
A gének alapvetően lehetőségek. Hogy ezekből mit használsz és hogyan, az pedig az életmódtól függ. Az életmód egy részét szabadon választod, másik részét beléd nevelik, és ez néha nehezen változtatható.
Az életmód komplex tevékenység. Jelent életvitelt, étrendet, munkamódszert, sportot (testedzést) és gondolkodásmódot. A legfontosabb ezek egyensúlya. A harmonikus életmód nem elsősorban pénzkérdés, bár ez is lényeges szempont. De sokkal fontosabb a szemlélet, gondolkodásmód.
Az ember élethossza biológiailag felülről korlátozott, nagyjából 170 évben, és a genetikája kismértékben ezt befolyásolja. De döntően a csecsemőkortól való életvitel (ami persze bizonyos mértékig a környezet függvénye is) határozza meg, ebből mennyi jut a konkrét személynek. Véletlen eseményekkel ekkor nem számolunk.
"80% életmód és 20% genetika"
Inkább fordítva igaz. Főleg életmódtól függ, nem a génektől. Az, hogy "jobban tartják magukat" nem tudom nálad mit jelent. Egészséges életmód nézd meg mit takar, de nem azt, hogy ki mennyit foglalkozik a külsejével.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!