Szerintetek lehetséges lenne?
Előre leszögezem, nem vagyok sem feltaláló, sem elektrotechinikus, sem semmi ilyesmi, ez egy hülyeségnek indult, aztán átgondoltam. Tanulok némi elektrotechinkát, de az szinte semmi. Nehéz lesz elmagyaráznom mit gondoltam ki, de remélem nehezen, de érthető lesz.
Szóval pár hete a fejembe vettem egy szerkezet tervet. Mindenki tudja,hogy megy a bicikli. Nos valami ilyesmi elven működne ez is. Lenne egy úgynevezett 'doboz' amin van 2 pedál féleség, 2 oldalt, mint a biciklin. A pedálokat el kell kezdeni hajtani, ez ugye energiát termel, ezt az energiát felhasználhatnánk áramtermelésre, a szerkezetben lenne egy transzformátor is ami transzformálja az áramot, az így keletkezett áram egy része a pedált hajtaná, hogy ne kelljen tovább tekerni, a maradék áramot pedig fel lehetne használni.
Múltkor álmomban összeraktam egy ilyet, aztán átgondoltam, és szerintem ha ez lehetséges lenne igen hasznos találmány lenne az emberiségnek.
Ugyanis nem szennyezné a levegőt, környezet kímélő lenne, stb.
Szerintetek lehetséges lenne ezt összerakni? Kivitelezhető lenne egyáltalán?
Ha nem, miért nem?(Lehetőleg emberi nyelven kérnék indoklást.)
Energiamegmaradás törvényét figyelmen kívül hagytad.
Hiába transzformálod az áramot akárhova föl le attól az energia mennyiséged nem lesz több.
És ha nem tekered tovább a pedált akkor leáll a szerkezeted, mert az átalakítások veszteséggel járnak, meg van súrlódás is a forgó alkatrészeknél.
Ha még közben energiát is veszel ki a rendszerből akkor nagyon gyorsan fog leállni, ha csak önmagát kell meghajtania akkor kicsit hosszabban pöröghet még, de teljesen haszontalanul.
Csak sejtem hogy azt érted félre hogy a transzformátor nagyobb feszültséget csinál, és te ebből gondoltad hogy akkor nagyobb az energia is. Sajnos ki kell ábrándítsalak minél nagyobb feszültségre transzformálsz föl annál kisebb lesz az áramerősséged. A teljesítmény a kettő szorzata: P=U*I tehát nagyobb teljesítményed így nem lesz, mert a kettő szorzata ugyanakkorának adódik.
Sőt kb a transzformátor vesztesége 5% körül van.
Azaz: P = P hasznos - P veszteségi = U*I - (U*I*0.05)
Ez a pillanatnyi teljesítmény.
Az elmúlt hónapban ez már a harmadik örökmozgós kérdés.
Elég szomorú, hogy ilyen az oktatásunk, hogy ez nem egyértelmű mindenkinek.
Ráadásul olyan is volt, aki ragaszkodott hozzá, hogy "De igen, ez működni fog!"
"Ráadásul olyan is volt, aki ragaszkodott hozzá, hogy "De igen, ez működni fog!""
5-ös az olyannak meg mondani kell hogy építse meg! Hadd szenvedjen. Saját kárán tanul leginkább. :)
Sajnos az oktatási rendszer normalizálásához normális kormányok is kellenének. Na ilyenből nem jutott az országunknak az elmúlt 72 éveben.
"meg mondani kell hogy építse meg!"
Megépítette, és utána bocsánatot kért. Ő legalább a gyakorlatból tanult.
Nem igazán szoktam olvasni ezt a témát, szóval fogalmam nem volt róla, hogy ilyen más embernek is eszébe jutott.
Én nem azért írtam ki, hogy én okoskodjak, csak bevillant, mint írtam nem vagyok sem fizikus, sem elektro techinikus, sem feltaláló. Nem igazán értek ezekhez a dolgokhoz.
De minden esetre köszönöm az értelmes választ!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!