Kezdőoldal » Tudományok » Egyéb kérdések » 23 évesen még kezdhetek...

23 évesen még kezdhetek tudományos karrierbe úgy, hogy csak most kezdek belemélyedni egy területbe?

Figyelt kérdés

Leginkább úgy határoznám meg magam, hogy olyan jó képességű srác vagyok, aki a középiskolai évei alatt kissé "hibernálódott". Mindenből hoztam egy jó szintet (szinte mindenből ötös voltam), csak magánéleti dolgokon való rágódás meg szorongás miatt nem nagyon feküdtem rá a karrierépítésre.

Felvettek egy világszínvonalú egyetemre külföldön, de betegség miatt ott kellett hagynom, haza kellett jönnöm. Jelenleg egy olyan szakot végzek, ami piacképes végzettséget ad, de egyáltalán nem szeretem. Ezért mellette vendéghallgatóként bejárok máshova is, ami jobban érdekel.

Úgy érzem, megvan bennem a lehetőség, hogy kutató, egy szakterület kiválósága legyek, csak eddig volt valami fal, ami ezt megakadályozta. Ha most, ezekkel a képességekkel hozzákezdek, lehet még belőlem valami? Sok korombelit ismerek, akik már nagyon komoly eredményeket értek el és sokkal előrébb vannak ilyen téren, mint én, ezért bizonytalanodtam el. Lépten-nyomon úgy érzem, hogy rengeteg ziccert kihagytam, rengeteg olyan lehetőség mellett mentem el, amit mintha rám szabtak volna. Pl. egyik általános iskolai tanárom ajánlgatta, hogy jelentkezzek az ország egyik legjobb gimijébe, de a szüleim nem nagyon akarták, mert az "versenyistálló" és féltek, hogy nem fogom bírni. Ilyen és ehhez hasonló okok miatt maradtam le, úgy érzem. Nem hittem eléggé magamban. Ezenkívül nagyon sok mindent akartam, és nem tudtam eldönteni, mibe érdemes a leginkább energiát fektetni, így végül kissé két szék között kötöttem ki. A legnagyobb eredményem, amit fel tudok mutatni egy országos OKTV-döntő és a felvétel az említett egyetemre.

2015. okt. 20. 00:07
1 2 3
 11/25 A kérdező kommentje:

"Kiemelkedő tehetség nem úgy lesz valakiből, hogy "majd az egyetemen megtanulja", egyemmegalelketeket. :"

Amiben jó vagyok, abban én már középsuliban is nagyon jó voltam, sőt, előtte is. Volt olyan évem általános iskolában, hogy mind a négy fajta dicséretből kaptam (szaktanári, osztályfőnöki, igazgatói, nevelőtestületi).

2015. okt. 21. 08:41
 12/25 anonim ***** válasza:

Aha, és hány pályázatot, ösztöndíjat, szakmai díjat nyertél? Vannak publikációid? Vannak kapcsolataid? Nincsenek? Miért nincsenek? Hány nyelven beszélsz? Tudod egyáltalán, mit jelent a kiválóság?

Segítek, nem a szaktanári dicséretet, és noname iskolában.

Minden bántás nélkül; szerintem neked egy pszichológus kellene, aki megérteti veled, hogy a kisebbrendűségi érzéseid miatt akarsz kiemelkedni. Miért nem elég hogy jó szakember legyél?

2015. okt. 22. 00:53
 13/25 A kérdező kommentje:

"Aha, és hány pályázatot, ösztöndíjat, szakmai díjat nyertél? Vannak publikációid?"

Mivel, mint írtam, eddig nem mélyedtem bele a választott területbe, nincsenek. De kezdésnek felvettek arra az - Európában az egyik legjobb - egyetemre, ami megadhatta volna ezekhez a kezdő lökést. Csak, mint írtam, egészségügyi okok miatt haza kellett közben jönnöm.

"Vannak kapcsolataid? Nincsenek? Miért nincsenek?"

Tök jó, hogy megválaszolod a saját kérdésedet. Örülök, hogy hagysz szóhoz jutni.

Vannak. Itt, bár nem azt tanulom, ami érdekel, találtam két olyan tanárt is, akiknek az a szakterületük, amiben én is el kívánok mélyedni. Őáltaluk pedig eljutottam a terület más hazai kiválóságaihoz.

"Hány nyelven beszélsz?"

Két idegennyelvet beszélek, egy harmadikból nagyjából középfokon állok, most tanulom.

"Minden bántás nélkül; szerintem neked egy pszichológus kellene, aki megérteti veled, hogy a kisebbrendűségi érzéseid miatt akarsz kiemelkedni."

Jártam már többnél is. Az egyikük (pszichiáter, nem pszichológus) azt mondta, valamit kell kezdenem a teljesítménykényszeremmel, mert agyonnyom.

"Miért nem elég hogy jó szakember legyél?"

Nézd, ha erre vagyok képes, akkor elég. Azt hiszem, nem érttettem meg magam eléggé: nem attól félek, hogy nem leszek a világ legjobbja. Az valószínűleg már úgysem leszek. Attól félek, hogy nem hozom ki magamból a maximumot, amit csak lehet. A 110%-ot. Hogy majd úgy tekintek vissza az életemre, hogy lehettem volna akármi, csak mindenféle mondvacsinált indok miatt nem lettem.

Szeretném, ha megértenéd, hogy a probléma gyökere valóban az, hogy össze vannak zavarodva a fejemben a dolgok. Én ismerem annyira magam, hogy tudjam: nem a képesség hiányzik. Hanem arról van szó, hogy van egy olyan apám, aki egész életében mindent a sikerre tett fel, iszonyú keményen dolgozott és a mai napig mindent feláldoz ezért, én pedig abban nőttem fel, hogy a sikerért dolgozunk, és hogy egyszer folytathatom, amit ők elkezdtek. Így egész gyerekkorom óta lebegő kérdés az, hogy én mit akarok csinálni: sok pénzt keresni, vagy pedig tudóskodni (ami nyilván sokkal keservesebb út, mint egy kitaposott ösvényre rálépni). Végül középsuliban nem volt elég motivációm, hogy minden kínálkozó lehetőséget kihasználjak. De ez a motiváció nem _hiányzott_, hanem _kívülről származó meggyőződések miatt_ gátolva volt. Egyszerűen nem az ösztönzést kaptam, csak annyit, hogy legyen hasznos, amit tanulok. Legalábbis én így értelmeztem (a szüleim valószínűleg nem tudatosan sugalltak nekem ilyesmit). De az biztos, hogy az nagyon belém oltódott gyerekkoromtól kezdve, hogy gazdagnak kell lennem. Ezért tartok most itt: jó vagyok nyelvekben, egy menő szakra járok, csak épp utálom a szakot és már rég mást akarnék csinálni. Gyilkolom a lelkem, és semmi motivációm nincs és erőm, hogy felkeljek. Fél napokat alszom át.

Nem leszek öngyilkos azért, ha nem leszek valamiben, ami érdekel, a legjobb szakember. De akkor igen, ha nem leszek benne semmilyen szakember, mert magamra kényszerítek valami mást. Úgy nincs értelme élni. Ebből akarok kitörni. Érted?

2015. okt. 22. 13:24
 14/25 anonim ***** válasza:
Mindenkiből lehetne akárki a többségüket pont a szüleik teszik tönkre. De miért nem jelentkezel át máshová?
2015. okt. 22. 18:09
 15/25 A kérdező kommentje:
Akartam... de most már mindegy. 2 évet végigcsináltam már, lassan két és felet, és már csak ez az egy év van. Szakdogatémám már van, témavezetőm már van. Most már végigcsinálom.
2015. okt. 22. 18:46
 16/25 anonim ***** válasza:
Miért lenne késő? Van, aki felnőtt fejjel, 20-30-40 évesen találja meg a hivatását. Sőt, nyugdijasok között is van, aki a nyugdijazás után kezd bele új dolgokba, új szakterületbe.
2015. okt. 23. 23:53
 17/25 anonim ***** válasza:
Én szakdogaírás előtt fél évvel fogok szakot váltani. SOSEM késő. ;)
2015. okt. 23. 23:57
 18/25 anonim ***** válasza:
Mintha csak a saját sztorimat olvasnám. Csak én már az egyetemen, 20 évesen siklottam ki, ami oda vezetett, hogy legkorábban 30 éves koromra lesz BSc diplomám, mert az egyetemet már befejeztem, de nyelvvizsgám még mindig nincs, most nyelvtanfolyamra járok. Szóval nálam sokkal jobb helyzetben vagy még bőven, és én se akarom feladni, majd MSc-re is tervezek menni, de most muszáj egy kis szünetet tartanom, mert már nem bírok a tanulásra koncentrálni. Azt tudom tanácsolni, hogy először "menj le alfába", nyugodj meg, gondold úgy, hogy szabad vagy, és csak a te döntésed, hogy mit kezdesz az életeddel, senkinek nincs joga beleszólni, és neked azt kell csinálnod, amit a legjobban szeretnél, de ezután is csak akkor kezdj bele a tudományos szakba, ha úgy érzed, hogy tényleg azt akarod, és fogsz tudni koncentrálni a tanulásra. Mert úgy semmi értelme, ha állandóan elkalandoznak majd a gondolataid tanulás közben, és csak az idő megy el vele, nem tanulod meg a leckét. Lehet jót tenne egy kicsit dolgoznod, miután befejezed ezt a mostani sulit, és amikor már "kipihented a tanulás fáradalmait" akkor kezd el a tudományos szakot. Ha be tudod majd írni az önéletrajzodba, hogy a kettő között dolgoztál, az úgy szerintem rendben van, de ha magát az egyetemet végezted el csak 10 év alatt, az úgy sokkal rosszabbul veszi ki magát.
2015. okt. 26. 18:39
 19/25 anonim ***** válasza:
Majd a következő letedben. A kutató mszakma teljes embert kíván, ezért csak főállásban lehet ezt művelni, ahol egész nap gondolkozhatsz egy egyenleten, nem kell mellette fusizni, hogy eltartsd magad
2015. okt. 26. 18:48
 20/25 anonim ***** válasza:
Nagyon kevés olyan kutató van, aki nem tanít is a kutatási területe mellett. Az egyetemek ezt megkövetelik! Igazán elmélyülni a kutatásban csak nyugdijasként lehet (nekem ezt akadémikus professzor mondta). Addig pedig gyűjtögetni, mint a szorgos méhecske.
2015. okt. 26. 21:08
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!