Ez a feladat matek, logika vagy filozofia?
idezem :
Creativus 2014.02.02 0 0 8
Ez, a topiknyitóban említett érdekesség csupán a matematikát egyébként is kedvelőknek okozhat több-kevesebb esztétikai élményt.
Ám a matematikának vannak olyan érdekességei, meglepetései, hogy a matematika iránt közömbösebb embereket is elindíthatja a matematika tanulmányozása felé.
A valószínűségszámításban pl. nem egy ilyen érdekesség bukkan elő, amiből példaként egy "közismert" feladat:
Gyűjtsünk össze találomra(!) embereket, úgy 30-40-et (vagy többet) és fogadjunk velük, hogy lesznek köztük olyanok, akiknek a születésnapja - a születési évet nem számítva - az év ugyanazon napjára esik. Ez nem tűnik nagyon esélyesnek, hiszen a 365 napból pl. 40 ember közel a napok 1/9-ét fedi le. Ám - ha utánaszámolunk - akkor az egyezés valószínűsége 23 személy fölött már meghaladja az 50%-ot! Tehát nagy eséllyel nyerhetünk.
Előzmény: baluq (-)
Kedves Parafa,(erre varjal gombot)....:-)
2015-ben 365 nap van
12 honap 100%
30,41666667 nap =100%
A kalkulator szerint kereken 365 nap ( 3 fuggetlen szgep )
Most mar megyek piaert , ezt mar nem tudom elviselni ovodas esszel...
Jovok hamar....
Most mar nyugodtabb vagyok , ez mar komolyabb
365/12=30.416666666668
(9-es nek)
Matekban hulye vagy , segitek logikaban !!!
366 nap = 100%
X = 50%
X = 18.30 vagyis (19 EMBER MAR 50% FOLOTT VAN !!!!!!!!!!!!!!!! )
Ezer bocsanat azert , hogy egy ovodas feladat ennyire ossze zavart !
Csatavesztes vagyok , de a haborunak nincs vege....:-)
Szines ceruzam van , kockas fuzet nincs , s olcso ital teves kapcsolasokat okoz . Ebbol a Kalendarbol csaladi-haboru lesz...-)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!