Kezdőoldal » Tudományok » Egyéb kérdések » Két matematikus?

Két matematikus?

Figyelt kérdés

Két matematikus, A és B kapnak egy feladatot C-től. C gondol két számot, mindkét szám 1 és 100 közötti egész. A-nak megsúgja a két szám szorzatát, B-nek a két szám összegét. Feladatuk, találják ki a gondolt két számot. Miután C mindkettőjüknek megsúgta azt a számot amit ígért?

A megszólal: - Én nem tudom, mi lehet a két szám.

- Én sem tudom, de azt tudtam előre, hogy te nem fogod tudni!

- válaszol B. - Ja, akkor már tudom. - kiált fel

A. Mire B: - Aha, akkor már én is!

Tudom, hogy az állítások sokat segítenek, arra is rájöttem, hogy például 25 és olyan számok, amik csak egyféleképpen állíthatók elő nem lehetnek. De akkor hogyan is kell eljárni? Gondolom nem egyenletrendszer kell...

2015. aug. 26. 00:49
1 2
 11/14 anonim ***** válasza:

És a teljesség kedvéért akkor álljon itt, hogy mi zajlott le A és B csodamatematikusaink fejében.

B magában: "Az összeg 17. A lehetséges megoldások (2,15) (3,14) (4,13) (5,12) (6,11) (7,10) (8,9) valamelyike lesz. Ezen számpárok szorzata 30, 42, 52, 60, 66, 70, 72. Ezek egyike se olyan, amiből A rávághatná a megoldást."

A magában: "A szorzat 52. Az 2*2*13, tehát vagy (4,13) vagy (2,26) a megoldás, de még nem tudom, hogy melyik."

A hangosan: "Nem tudom, hogy mi a megoldás."

B hangosan: "Én se, de előre tudtam, hogy te sem fogod!"

A magában: "Előre tudta, hogy nem fogom tudni? Akkor nyilván (4,13) a két szám, mivel (2,26) esetében az összeg 28 lenne. Amiből nem tudhatta, hogy nem fogom tudni, hiszen (5,23) esetén könnyű dolgom lett volna."

A hangosan: "Rájöttem a két számra!"

B magában: "Ha rájött a megoldásra, akkor (2,15) nem lehet, hiszen ő 2*3*5-öt kapott volna, amiből (2,15), (6,5) vagy (3,10) megoldásokra gyanakodott volna. Ezek összege 17, 11 és 13. Ebből csak a 13-at tudhatta kizárni, mint kezemben levő számot. Tehát két lehetősége még mindig maradt volna, így nem tudná a megoldást. Nézzük tovább, (3,14) esetén nála 2*3*7 lenne, amiből (2,21), (3,14), (6,7)-et sejtené. Az összegeik 23, 17, 13 amiből szintén csak a 13-at tudhatta kizárni, így szintén nem jöhetett rá a megoldásra. (4,13) esetén 2*2*13, abból kijön a (2,26) és (4,13), összegeik 28 és 17. A 28-at kizárhatta, így rájöhetett a megoldásra. Tehát a (4,13) jó lehet. Következő az (5,12): 2*2*3*5, amiből kijön a (2,30), (3,20), (4,15), (5,12), (6,10), ezekből csak hármat tudna kizárni, tehát ez se jó. [......] A hét lehetőség közül csak a (4,13)-nál jöhetett rá az elszólásomból a megoldásra, tehát így már én is tudom, hogy (4,13) a helyes."

B hangosan: "Én is rájöttem!"

2017. júl. 6. 20:11
 12/14 A kérdező kommentje:

Köszönöm a megoldást.

Igaz régi a kérdés, most újra elgondolkodtam a feladaton.

Azonban honnan lehet például megmondani, hogy 1775 esetben egyedi a szorzat?

Tudom programmal, de én valójában matematikai levezetéssel szerettem volna anno megcsinálni. ( papír + ceruza )

Akkor gondolom ez egy olyan feladat, aminél annyira sok esetet kell vizsgálni, hogy csak programmal lehet megcsinálni.

Egyébként milyen programmal?

2017. júl. 6. 22:25
 13/14 anonim ***** válasza:

Én nem tudnék rá papír-ceruzás megoldást adni. A "trükkös összeg" kritérium nagyon nehéz, és egy paraméteren múlik (a gondolt számok 100-nál kisebbek), így nyilván nincs rá elegáns képlet. Én ezt inkább egy jó OKTV-s programozási versenyfeladatnak tartom, mint jó matematikai feladványnak.

Az alábbi programmal oldottam meg, Python 2.7-ben írtam és a pandas modul kell hozzá (mivel sokat használom, nekem gyorsabb volt így megírni, de nélküle se lenne egy nagy was ist das, hiszen a logikája egyszerű).

A Gyik nem engedi a pastebin-es linkek bemásolását, de itt a link: pastebin pont com / R8VuDkYt

2017. júl. 11. 15:38
 14/14 anonim ***** válasza:
Megírtam simán Python 2.7-ben, nagyon mini kis program: pastebin pont com / d58hZ7r6
2017. júl. 11. 15:51
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!