Kezdőoldal » Tudományok » Egyéb kérdések » Aloha emberek, tudnĂĄtok...

Aloha emberek, tudnĂĄtok segĂ­teni ennek a feladatnak a megoldĂĄsĂĄban? Nem vagyok egy matematikus, ĂŠs megigĂŠrtem a legjobb barĂĄtomnak, hogy megfejtem.

Figyelt kérdés
Egy 5,4 m hosszĂş,360 cm szĂŠles, 2 m 70 cm magas szobĂĄt ki akarunk festeni.Mennyibe kerĂźl,ha a mester nĂŠgyzetmĂŠterenkĂŠnt 2,50 eurot kĂŠr?(Az ablakok ĂŠs az ajtĂłk terĂźlete mintegy 6 nĂŠgyzetmĂŠter) MegoldhatĂł-e a szoba fĂťtĂŠse azzal a fĂťtĂľtesttel,amely 60 kĂśbmĂŠteres lakĂłteret kĂŠpes befĂťteni? KĂśszi elĂľre is..
2013. jan. 21. 20:12
 1/8 Pietrosol ***** válasza:
80%

Szia!

Az a gond,hogy félig-meddig dánul írtad a kérdést!

2013. jan. 21. 20:16
 2/8 A kérdező kommentje:
XDDDDDDDDbocsi átalakította a gép XD
2013. jan. 21. 20:20
 3/8 A kérdező kommentje:
Egy 5,4 m hosszú,360 cm széles, 2 m 70 cm magas szobát ki akarunk festeni.Mennyibe kerül,ha a mester négyzetméterenként 2,50 eurot kér?(Az ablakok és az ajtók területe mintegy 6 négyzetméter) Megoldható-e a szoba fűtése azzal a fűtőtesttel,amely 60 köbméteres lakóteret képes befűteni?
2013. jan. 21. 20:22
 4/8 anonim ***** válasza:

Menjünk visszafele!

(itt jegyzem meg, hogy nem vagyok matektanár, sem matematikus, ha valami nem úgy van leírva, ahogy a nagy könyvben, azért bocs)

Fűtés:

1: Átváltod a mértékegységeket valami ehető formába. (jelen esetben a méter lenne a jó)

2: Kiszámolod a szoba térfogatát. Google segít, nem nehéz (téglatest térfogata).

3: Megnézed, hogy nagyobb-e mint hatvan és az alapján írod a választ.

Mestör:

1: Az átváltott mértékegységeiddel kiszámolod a szoba felületét. Ismét Google, téglatest felülete.

2: Kivonod a kapott értékből az ablakok/ajtók területét. Padlót valszeg. nem fogsz festetni, kivonod azt is. A plafont meg eldöntöd te. (a padló területe egyenlő a plafonéval, ami pedig egyenlő a szélesség és a hosszúság szorzatával)

3: A kapott értéket felszorzod kettőfél euróval, és megkapod a kívánt eredményt, majd keresel pár Deák portrét, papíron.

Kész!

G.

2013. jan. 21. 20:49
 5/8 Cuprum ***** válasza:
100%

Először is váltsd át az adatokat azonos mértékegységűekre (itt célszerű méterre).

Utána rajzold le az összes falat (4 db lesz, és ebből 2-2 meglepően ugyanaz).

Kiszámolod a területüket a téglalap területképletével:

egyikoldalszoramásikoldal (a x b)

Összeadod őket, kijön a falak területe.

Kivonod az ablakok és ajtók területét.

A maradékot beszorzod az egységárral, megvan az ár.

Hogy befűthető-e, ahhoz a térfogatát kell kiszámolnod:

ez egy téglatest, térfogata:

egyikoldalszoramásikoldalszoraharmadikoldal.(a x b x c)

Remélem megértetted :)

2013. jan. 21. 20:49
 6/8 Cuprum ***** válasza:
100%
:D öcsém lehagytam a plafont...
2013. jan. 21. 20:51
 7/8 anonim ***** válasza:

Hát ezen nem is értem mi a nehéz.

A szoba egy téglatest, 6 oldala van. A mester a padlót nem festi, marad 5 oldal.

Van 2 fal, aminek a területe: 5,4*2,7 falanként. Összesen: 5,4*2.7*2=29,16m2

Másik 2 fal: 3,6*2,7*2= 19,44m2

A plafon: 3,6*5,4=19,44m2

Ez összesen: 68,04m2, amiből lejön 6m2 (ablakok és ajtók), tehát 62,04m2~ 62m2

A mester m2-énként 2,5 eurót kér, tehát az összköltség: 62*2,5= 155 euró

A szoba térfogata: 5,4*2,7*3,6=52,488m3, tehát egy olyan fűtőtesttel, ami 60m3-t képes fűteni, megoldható a fűtés.

2013. jan. 21. 21:29
 8/8 anonim ***** válasza:
Ui.: Megkezdtem írni a megoldást, de közben el kellett mennem, mikor visszaértem, befejeztem, elküldtem, és csak utána láttam, hogy már mások is megoldották. :)
2013. jan. 21. 21:30

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!