Milyen veszéllyel jár az, ha szétszedek egy puskagolyót?
Falun élek és itthon találtam néhány puskagolyót amik még szerintem működőképesek. Szeretnék egyet szétszedni és a hüvelyét a lövedékkel együtt az egyik dögcédulás nyakláncomra rakni. Szóval a puskapor eltávolítása lenne az amitől kicsit félek, mert ha egy fogóval elkezdem tekergetni a lövedéket a hüvelyben akkor eldurranhat.
Vagy rosszul gondolom?
Azért tettem ide fel a kérdést mert kissé okosabb emberek válaszára vagyok kíváncsi és nem a kamaszok tanácsára.
Van néhány. Ugye a töltényben nem csak puskapor van, hanem egy gyutacs is, ami szintén oda tud b#szni, ha úgy sikerül odavágni neki.
Szétszedéskor a berobbanó puskapor simán leviheti az ujjaid, bár lelőni nem nagyon tudod magad vele, mivel cső híján nem lövi ki nagy erővel a lövedéket a cucc.
Hirtelen ennyi jutott eszembe, konklúzió: Ne csináld!
G.
A belehalásnál nyomorúságosabb, ha egy életre megsérülsz. Egy osztálytársam kicsit nagyobbal próbálta, a bal kézfeje bánta.
Add le a rendőrségen, végy hasonló ártalmatlant.
Azt olvastam egy helyen, hogy a sárgaréz köpenyes lövedékek szétszedése nem olyan veszélyes ha óvatosan bánik vele az ember. Csupán a német acél köpenyesekkel nem szabad próbálkozni mert azt szinte lehetetlen baj nélkül szétszedni.
Hát még gondolkodom a dolgon.
1.
Szabadulj meg tőle diszkréten.
Mert a törvény is bünteti. Fegyverrel, lőszerrel való visszaélésért akár 2-8 évet is kimérhetnek rád.
2.
Ha a lövedéket ki is tudod szedni belőle fogóval (tuti karcos lesz) és a lőport is kiöntöd belőle, de a csappantyút nem egyszerű biztonságosan elműködtetni. Ne kísérletezz vele. => 1.
"Hát még gondolkodom a dolgon."
Akkor sok értelme volt megkérdezni. Mindenki elmondta, hogy mik a veszélyei, de azért gondolkodj még rajta. :)))
Bizony! A csappantyú az igazán veszélyes!
A lôpor csak a csappantyú szúrólángjára (vagy egyéb hôhatásra) gyullad meg. A csappantyú fizikai behatásra is (rendes esetben az ütôszeg) gyújt.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!