Egy 7.9kg tömegű felfüggesztett homokzsákba puskagolyót lövünk, amelynek tömege 2.3g. A golyó elakad a zsákban. Hány m/s volt a golyó kezdősebessége, ha a homokzsák tömegközéppontjának maximális emelkedése 0.1m? G=9.81 m/s2
2. feladat: Az A vektor koordinátái (1, 9,4) .
A B vektor koordinátái (2, 10,8) .
Adja meg az A-B vektor hosszát
első kérdés:
A golyó mozgási energiája a zsák helyzeti energiájában jelenik meg.
1/2m*v^2 alakul m*g*h-vá.
Persze m-be a mozgási energiánál a golyó, a helyzetinél a zsák (+golyó) tömege kell.
És ne felejtsd el a grammot kg-ba váltani.
#1: Nem lesz jó! Ezt már 1* én is bevettem. :D
Először nem az energia-megmaradást, hanem az impulzus-megmaradást kell alkalmazni - hiszen az energia nagy része hővé alakul.
A homokzsák sebessége: v_1=gyök(2*g*h), a golyóé pedig az imp.megmaradással számítható: (m_1+m_2) * v_1 = m_2 * v_2
2) h=gyök((2-1)^2 + (10-9)^2 + (8-4)^2)
"nem az energia-megmaradást, hanem az impulzus-megmaradást kell alkalmazni - hiszen az energia nagy része hővé alakul."
Hát ezt nemigen veszi figyelembe a feladat.
És ennek a figyelembe vétele nélkül az impulzus-megmaradás sem igen működhet, nem?
Hmm, elég érdekes számomra, hogy így visszaszámolható utána az energiával a keletkezett hőmennyiség. Kicsit furcsa nekem, hogy ennyi paraméter elég, hogy megkapjam a hőt is.
Nem akarok a fizikával vitatkozni, mert öregebb meg okosabb is nálam, csak furcsa. :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!